„Cavalerii de Malta”, la Festivalul Medieval al Cetății de Scaun

Inclusă în seria de manifestări dedicate Zilelor Sucevei, sâmbătă, în incinta Muzeului Satului Bucovinean, s-a desfășurat a III-a ediție a Festivalului Medieval al Cetății de Scaun a Sucevei.
 

„Ordinul Suveran al Sfântului Ioan de Ierusalim – Cavalerii de Malta” au fost anul acesta eroii și promotorii festivalului. Au apărut pentru început în fața publicului într-o paradă a demnitarilor și membrilor Ordinului coordonat de Alteța Sa, regent Mare Prior General Don Iulian Moisescu, din care fac parte reprezentanți și personalități din mediul de afaceri și universitari din țară și din străinătate. Ceremoniile în uniforme, dar și acțiunile mai puțin oficioase s-au petrecut, firesc, sub semnul Crucii Malteze, cunoscuta cruce în opt colțuri, și a vulturului cu două capete purtate de cavalerii ordinului pe veșmintele de gală sau pe cele „casual”, întotdeauna de culoare roșie. Alături de momentele legate strict de ritualurile specifice „Ordinului Suveran al Sfântului Ioan de Ierusalim – Cavalerii de Malta”, precum slujba liturgică, acordarea de grade superioare, un picnic cavaleresc, atracția publicului a fost turnirul cavaleresc. Patru cascadori din trupa lui Aurel Boață – reprezentând Cavalerul Alb, Cavalerul Negru, Cavalerul Turcoaz și Cavalerul Galben – s-au întrecut în „tăierea capului” din goana calului, luarea inelelor din galop, aruncarea suliței din aceeași postură. Buni călăreți și buni țintași, cavalerii au primit aplauzele publicului la fiecare galop. A câștigat, bineînțeles, Cavalerul Alb. Nimic nu se poate încheia fără muzică de Zilele Sucevei, astfel că, pe scena din incinta Muzeului Satului Bucovinean, au urcat apoi cântărețul Alexandru Jula, soliști folk, dansurile și muzica populară ale Ansamblului „Dor Bucovinean” condus de Ion Băițan.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI