Prima etapă a programului „Rabla” la Suceava

Un fel de „două paie la trei măgari”

Anunțat cu tam tam și așteptat cu sufletul la gură de posesorii de mașini mai vechi de 10 ani, debutul programului „Rabla” de anul acesta s-a dovedit, la Suceava, un mare fâs. Practic, cum a început, așa s-a și terminat, județului nostru fiindu-i repartizat un număr ridicol de mic de cupoane valorice. Cei 11 operatori economici, cu 15 puncte de colectare autorizate de Administrația Fondului de Mediu în județul Suceava, au avut la dispoziție doar 135 de vouchere, adică doar câte 9 de fiecare. Abia au deschis porțile ieri dimineață, că prima etapă a programului „Rabla” s-a sfârșit la Suceava la 2-3 ore după ce începuse, colectorii având practic de împărțit „două paie la trei măgari”.
 

Numărul mic de vouchere repartizate Sucevei în prima parte a programului a nemulțumit colectorii și a înfuriat proprietarii de rable care au mizat pe prima de casare de anul acesta, în valoare de 6.500 de lei. Cele 135 de cupoane abia dacă acoperă 5% din necesarul județului, pe listele colectorilor fiind deja înscriși de la câteva zeci până la câteva sute de proprietari de mașini uzate. „Avem înscriși pe listele noastre peste 100 de oameni cu mașini vechi. Alții au și mai mulți. Cu 9 vouchere disponibile am făcut numai scandal. Lumea e furioasă pentru că, uitați, au venit o mulțime la poartă cu mașinile și fiecare speră la primă, care nu-i mică deloc anul ăsta. Între timp, când au văzut că n-au șanse să prindă nimic, și le-au luat înapoi. Au făcut bătaie de joc cu programul lor! Și de noi, firmele, și de oamenii ce vor să predea vechiturile. De ce le-or mai fi dat, nu știu. Parcă o fac în scârbă” a spus reprezentantul unui colector de rable autorizat din municipiul Suceava. Suceava, locul 8 pe țară la numărul de vouchere primate Și, totuși, cu cele 135 de cupoane primite, Suceava, un județ în care mai există se pare peste 6500 de mașini mai vechi de 10 ani, se plasează pe locul 8 în țară, după București, Cluj, Timiș, Prahova, Constanța, Bihor și Mureș. În 2013, programul „Rabla” pune la dispoziție românilor doar 20.000 de vouchere, de 9 ori mai puține decât în anul 2010, primul an de reînnoire a parcului auto național. În prima etapă, cea care la Suceava a început și s-a terminat ieri, au fost împărțite 25% din tichetele disponibile, dar AFM i a consolat pe colectori printr-un comunicat care spune că, printr-o solicitare de suplimentare, mai pot obține cel mult 200 de tichete la fiecare cerere. Doar că distribuirea tichetelor se face din stocul național pe principiul „primul venit, primul servit”. Cert este că la 6500 lei/voucher, statul a strâns cureaua și a impus anul acesta reguli clare. Tichetele distribuite colectorilor și neeliberate în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data distribuirii se restituie la AFM pentru redistribuire, atrăgându-se atenția asupra faptului că, în cazul nerestituirii, AFM anulează tichetele și exclude din program colectorul. Termenul în care proprietarul unui autovehicul obține certificatele de distrugere, de radiere și tichetul este de maxim 10 zile. În termen de cel mult 45 de zile, cei care doresc să-și achiziționeze un autovehicul și dețin un tichet valoric, îl pot depune la producătorul/dealerul auto acceptat în program, fără a depăși termenul de 20 noiembrie 2013. Termenul de valabilitate a notei de înscriere pentru achiziționarea unui autovehicul nou de la un producător/dealer validat este de cel mult 90 de zile lucrătoare de la emitere, fără a se depăși însă data de 20 noiembrie 2013.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: