Din cauza erodării digului Sucevei

Depozitul de zgură și cenușă de la Termica, amenințat de viituri

> Conform unei statistici a APM, pe malul râului sunt depozitate peste 4 milioane de tone de reziduuri rezultate din ardere
 

Digul de pe râul Suceava este erodat de ape și slăbit în dreptul depozitului de reziduuri de ardere de la Centrala Electrică de Termoficare (CET), a semnalat ieri șeful SC Termica, Ovidiu Dumitrescu. „Există un punct slab pe digul din dreptul depozitului de zgură și cenușă. Acesta a apărut încă din urmă cu vreo doi ani, în timpul ultimelor inundații” a declarat Ovidiu Dumitrescu, în cadrul video-conferinței de la sediul Prefecturii Suceava. Directorul general al firmei de termoficare a evidențiat că a fost întocmit un proiect de refacere a apărării de mal din zona cu pricina, valoarea investiției ridicându-se la 2,8 milioane de lei. Însă, deoarece nu au fost găsite fondurile necesare, lucrarea de protejare a depozitului rezultat din arderea huilei a stagnat. „Există documentație, autorizație de construire, numai bani nu sunt. Ca atare, lucrările nu sunt efectuate”, a precizat șeful Termica. El a precizat că proiectul este al societății, însă, între timp, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat câștig de cauză Primăriei, iar cele circa 156 de hectare de terenuri aferente obiectivului din Lunca Sucevei au fost date în proprietatea municipiului Suceava. Conform unei statistici a Agenției pentru Protecția Mediului, pe malul Sucevei sunt depozitate peste 4 milioane de tone de reziduuri rezultate din ardere. În 2007, Termica a întocmit un studiu de fezabilitate pentru înlăturarea pericolului pe care îl reprezintă zgura și cenușa de pe malul râului Suceava. Între timp, o parte din groapa de zgură și cenușă a CET a fost acoperită cu pământ excavat de pe șantierele deschise în ultimii ani pe teritoriul municipiului. Haldele de cenușă și zgură ale CET, administrate de SC Termica, trebuie închise și ecologizate până în anul 2015. În următorul interval de timp, este obligatorie depozitarea, obligatorie fiind, de asemenea, acoperirea cu depozitele cu pământ și înierbarea întinderilor cu reziduuri rezultate din procesul de ardere al cărbunelui în scopul producerii energiei electrice și energiei termice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: