Risipitorii malnutriți

„Gândește, mănâncă, salvează!” a fost anul acesta tema-semnal a proteguitorilor mediului, care vor fi rumegat-o între ei (după apetit), eventual încercând s-o comunice și altora. Pe agenda curentă sunt informații ca acestea. Cum că bunăoară europenii (inclusiv românii) și americanii aruncă între 30 și 50% din mâncarea produsă și cumpărată. Iar oameni din „zone subdezvoltate” ajung ca și în clipa aceasta să moară literalmente de foame. Dar îmi îngădui să citesc printre rânduri că grija mai-marilor strategi ai lumii (care n-au nicio legătură cu slujbașii de la ori cu voluntarii de mediu!) nu se referă la inșii care mureau ieri (pe când îmi scriam norma de rânduri), mor azi (când vă citiți norma de rânduri) și vor muri mereu (fără vreo legătură cu ce gândim, scriem, mâncăm noi) în zone mereu subdezvoltate față de zonele lor strategice.
 

L.D. CLEMENT

Ei se gândesc la apă (550 miliarde mc de apă/ an stropesc culturi ce intră în circuite economice, dar nu sfârșesc mistuite de burta cuiva!), la pământ fertil, petrol etc. Resurse de care au mare nevoie (și la prețuri convenabile) în zonele lor strategice. Iar dacă FAO vehiculează date ca cele de mai sus, UNICEF atrăgea deunăzi atenția că (pe de altă parte?) problema malnutriției este subapreciată „pe scară largă” (adică nu doar pe scările subdezvoltaților), chiar și acolo unde există hrană din belșug. Avertismentul ar fi că să ne reamintim că malnutriție nu înseamnă (doar) să mănânci puțin, ci și mult dar prost. Pare că s-ar arăta cu degetul către noi, micii consumatori și marii risipitori, însă undeva – acolo și peste tot – ca să nu se oprească din mersuri, Lumea produce din ce în ce mai mult și din ce în ce mai prost.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: