Absolvenții care nu se înregistrează la AJOFM pierd ajutorul de șomaj

> Dacă se angajează în intervalul de 12 luni de la data absolvirii, tinerii beneficiază de prima de încadrare de 500 lei
 

Dacă prezintă dosarul în termen de 60 de zile de la data absolvirii, absolvenții de liceu din promoția acestui an pot beneficia, pe perioada căutării unui loc de muncă, de indemnizația de șomaj, face cunoscut directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Mirela Adomnicăi. Potrivit ei, termenul amintit curge din ziua finalizării studiilor, indiferent dacă absolvenții au promovat sau nu examenul de bacalaureat. Liceenii care nu au situația școlară încheiată pot solicita, de asemenea, dreptul la indemnizația de șomaj, după promovarea examenului de corigență. În ceea ce îi privește pe absolvenții cu studii superioare, aceștia pot cere dreptul la indemnizația de șomaj în termen de 60 de zile de la data finalizării studiilor sau promovării examenelor restante, indiferent dacă s-au înscris sau nu la examenul de licență. Conducerea AJOFM îi avertizează pe absolvenții de studii universitare că, în condițiile care amână înregistrarea în evidențele instituției după promovarea licenței, iar această dată depășește 12 luni de la finalizarea studiilor, ei pierd dreptul la indemnizația de șomaj. La înregistrarea în evidențele AJFOM absolvenții vor pune la dosar certificatul de naștere, cartea de identitate, certificatul de atestare fiscală, diploma sau adeverința de absolvire și o adeverință medicală. Plata indemnizației de șomaj se face după expirarea perioadei de căutare a unui loc de muncă, respectiv după 1 septembrie, pentru absolvenții din sesiunea iunie sau după 1 octombrie 2013, pentru absolvenții din sesiunea iulie, termene limită după care tinerii vor merge la agenția de ocupare pentru a solicita acest drept. Absolvenții care nu se înregistrează în intervalul de 60 de zile pierd indemnizația de șomaj. Ei vor avea parte, însă, de servicii gratuite de mediere, informare și consiliere, formare profesională sau de asistență și consultanță pentru începerea unei afaceri proprii. Dacă se angajează în intervalul de 12 luni de la data absolvirii, absolvenții beneficiază de prima de încadrare de 500 lei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI