Troița

La intrarea în poiana în care se află Hanul Ilișești, de-a dreapta drumului ce duce la Gura Humorului, pe o părere de deluț, chiar la poala pădurii, se ivesc trei cruci albe, de mărimi diferite: una mică, ca o cruce de mormânt, una mijlocie, ca un străjuitor de eroic loc de veci, și una uriașă, țiitor de loc de catedrală. Toate par a răsări din pământ ca niște tulburătoare fructe ale pădurii. Albul lor contrastează calm cu verdele ierbii din care s-au ițit și cu cel al pădurii, surprinzând ochiul fără agresiune, ca un fulger venit din senin, neurmat de tunet. Atât de firească este prezența lor acolo, încât nu te duce mintea la mâna omului care le-ar fi pus acolo. Mâna aceea a existat însă.
 

Dumitru TEODORESCU

La sugestia maestrului George Sîrbu, cu binecuvântarea și sprijinul arhiereului Bucovinei, ÎPS Pimen, și cu lucrarea meseriașilor de la General Construct, cele trei momente ale Înălțării în ipostază bucovineană dau semn despre profunda creștinătate a acestui ținut al mănăstirilor și al bisericilor dreptmăritoare ale Celui de Sus, ale ortodoxiei românești. Totul s-a făcut cu acceptul autorităților locale ale Ilișeștiului, care, la vremea inițiativei, au fost de acord că amplasarea acestui simbol al Înălțării înnobilează locul, însăși așezarea căreia îi aparține. Numai că autoritățile se schimbă, ideile asemenea și, odată cu ele, bunăvoința. Căci se pare că se caută argumente ca această insolită troiță să dispară, pe motiv că locul ar avea un proprietar, care n-a fost consultat de autoritățile care și-au dat avizul, proprietar care nu și-ar da acordul pentru amplasarea celor trei cruci etc. etc. O fi. Și suntem tentați să credem că toată lumea – și proprietarul necunoscut, și noile autorități, și alții – și-ar da iute acordul pentru înălțarea acolo a încă unei crâșme. Chiar dacă, mai la deal, mai stau două în calea însetaților.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: