Romii, abandonați la periferie, în locuințe improvizate, fără electricitate și apă curentă

> În colectivitățile respective se înregistrează riscuri crescute de abandon, abuz, neglijare și exploatare prin muncă a minorilor
 

Consiliul Local Suceava a aprobat, cu ocazia recentei întruniri ordinare lunare, Planul local anual de acțiune și de aplicare a strategiei de incluziune a romilor. Demersul survine unui memorandum al Guvernului privind incluziunea romilor, cât și reglementărilor europene referitoare la integrarea membrilor acestei minorități. Problemele semnalate pe această linie sunt cele legate de accesul la educație, muncă, locuințe și formare în profesiuni moderne. Pe de altă parte, se evidențiază că, din cauza lipsei de resurse umane și materiale, unitățile sanitare și unitățile școlare din colectivitățile de romi sunt într-o continuă criză. În calcul sunt luate dificultățile cu care se confruntă minoritatea cu pricina, obiectivele urmărite de strategie având în vedere: identificarea problemelor acestei comunități; includerea lor pe lista preocupărilor prioritare ale localității; implementarea de acțiuni pentru incluzinea socială a membrilor etniei; o mai bună coordonare a factorilor de decizie cu atribuții în domeniu. De asemenea, accent se pune pe crearea de condiții pentru garantarea, pentru etnicii romi, de șanse egale la un nivel de viață decent, precum și pe schimbarea percepției publice față de această comunitate, în baza principiilor toleranței și solidarității sociale. Un studiu prezentat în ședința CL relevă că, majoritar, romii locuiesc în zonele limitrofe ale localității, dintre care 2,5% în locuințe improvizate, 15% nu au acces la alimentarea cu energie electrică, iar 27% nu beneficiază de apă curentă la robinete. În ceea ce privește minorii, în colectivitățile de romi se înregistrează riscuri crescute de abandon, abuz, neglijare și exploatare prin muncă. La nivelul municipiului Suceava, tot prin hotărâre a deliberativului local, a fost înființat și un grup de lucru care să contribuie la ducerea la capăt a celor adoptate în strategie. Din structura în cauză fac parte reprezentanți de vârf ai Direcției de Asistență Socială a Primăriei, expertul în problemele romilor și mediatorul sanitar din cadrul executivului local, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție, ai Arhiepiscopiei, un consilier local, precum și alți responsabili.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI