Două măsuri

Se cam gată zilișoarele acestui an școlar. Pentru proaspeții candidați de bac s-au și încheiat! Iar pentru unii dintre cei mai mărișori dintre elevi (nu neapărat și majori), ba chiar și dintre cei din primii ani de liceu, bate, așa, un vânt de hoinăreală amirosind a vacanță. Și, vorba ceea, „nu numai”. Că-i mai împinge vântul acela și pe câte-o terasă, și în câte-un bar, unde se căznesc ei – șuguind pe seama colegilor aflați la ore – să se deprindă cu greul vieții: cu un tabac, cu o măsură de alcool…
 

L.D. CLEMENT

Și de la un prof călit, de nevoie, și cu astfel de experiențe ale elevilor din liceul său, aflăm că prima situație de risc la care se expun respectivii învățăcei este ca, din când în când, să fie întrerupți de la ale lor plăcute îndeletniciri, scoși ușurel (chiar ușurel; să nu credeți că…) afară și mânați la onor conducerea instituției de învățământ și la diriginți, să-i dăscălească ei cum știu mai bine și să-i sperie cu măsurile înscrise în regulamentul școlar. Dar, zicea proful (și i-am da dreptate…), asta-i doar o măsură a lucrurilor. Căci tentațiile rămân, și mai aproape, și mai departe de școală, iar destule terase și baruri au și mai departe porțile larg deschise junilor mici consumatori, gata să-i servească fie c-un suc și-o cafea, fie c-un pac de tabac, o berică ori cinzeacă. Iar câtă vreme minorii ăștia sunt așa bine primiți, e cam greu (de) la școală să fie bine școliți și struniți. (Iar asta-i doar măsura diurnă, la vreme de cursuri; mai e și cea nocturnă, din cluburi. O altă poveste, mai lungă, mai întunecată…)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: