Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

2 aprilie este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, promulgată de Adunarea Generală a ONU în 2007. Nu este o celebrare, ci o măsură de creștere a gradului de informare și conștientizare a autismului la nivelul societății.
 

Autismul este o tulburare de dezvoltare, care se manifestă în primii trei ani de viață. Rata de autism în toate regiunile din lume este ridicată și are un impact major asupra copiilor, familiilor lor, comunităților și societății. Autismul este o tulburare neurologică care afectează funcționarea creierului, cel mai adesea la copii, dar și la adulți, indiferent de sex, rasă sau statut socio-economic. Se manifestă prin deficiențe în interacțiunea socială, probleme cu comunicarea verbală și non-verbală, comportament stereotip și repetitiv, interese și activități restrânse. „În România, numărul cazurilor diagnosticate cu tulburare de spectru autist (TSA) a crescut semnificativ în ultimii ani: de la 20-25 de cazuri internate anual în anii ‘80-‘90 la Clinica de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din cadrul Spitalului «Prof. Dr. Alexandru Obregia», astăzi, la aceeași clinică, se evaluează 10-15 cazuri noi pe săptămână. Deși în evidența serviciilor de asistență socială figurează astăzi un număr total de 3.159 copii și tineri diagnosticați cu TSA, specialiștii sunt de părere că numărul real ar fi mult mai mare, pornind de la datele internaționale de prevalență (1/110 persoane, potrivit studiilor publicate în 2006, de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Maladiilor – CDC Atlanta, Statele Unite ale Americii)”, potrivit Autism.raa.ro. Mesajul secretarului general Ban Kimoon pentru Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului în 2013 este unul de îndemn la informare, conștientizare și ajutor al persoanelor afectate. „Această atenție internațională este esențială pentru a aborda stigmatizarea, lipsa de conștientizare și structurile de asistență inadecvate. Acum este momentul să lucrăm pentru o societate mai incluzivă, să scoatem în evidență talente ale persoanelor afectate și să asigurăm oportunități pentru ca aceștia să-și realizeze adevăratul potențial.” (www.un.org/en/events/autismday)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: