Ziua Internațională a Sindromului Down

Statul și societatea lasă greul pe umerii familiilor

Ieri a fost Ziua Internațională a Sindromului Down, prilej cu care familiile care au copii sau rude cu această afecțiune și-au readus aminte despre cât de puțin face statul român pentru aceste persoane.
 

În România sunt circa 50.000 de astfel de pacienți, câteva sute de persoane fiind și în județul Suceava, unde nu există nicio asociație sau organizație care să lupte pentru ele. Potrivit mamei unui copil cu sindromul Down, în vârstă de 2 ani, “nu există medici pediatri care să ne ajute să facem ce e mai bun și mai corect pentru acești copii”, doar părinții fiind cei care fac tot ce pot pentru ei. Ea spune că sprijinul pe care-l oferă statul român constă în pensia de handicap de 90 lei, cu care nu cumperi decât un bax de scutece de unică folosință, și decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a 10 ședințe de terapie, de două ori pe an. Mamele care au copii cu sindromul Down își culeg de pe internet toate informațiile referitoare la această afecțiune, în lipsa unor programe sau campanii organizate țintit spre această boală, de către autoritățile din sănătate. Marea nemulțumire a acestor părinți este că accesul acestor copii în grădinițele de stat este îngrădit. Sindromul Down este o afecțiune prezentă la copil încă din momentul conceperii, care nu se vindecă; dar acești copii au șanse de recuperare. Sindromul Down înseamnă, de fapt, o modificare genetică, care duce la probleme de sănătate de natură cardiacă, endocrinologică, oftalmologică și întârziere pe plan cognitiv. Copiii cu acest sindrom se diferențiază fizic de ceilalți copii, dar se poate ajunge la o anume normalitate, care depinde foarte mult de efortul pe care-l face societatea pentru integrarea lor. Terapiile se încep de la 6 luni, prin kinetoterapie, terapie ocupațională, stimulare cognitivă, apoi de la 2 ani se intervine pe partea logopedică.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: