Avantaje

Agențiile de presă au primit și au retransmis ieri rezultatul unui studiu realizat pentru o companie medicală internațională (cu interese și în România, e clar), rezultat ce a fost rezumat în câteva vorbe: „nivelul de informare al românilor în legătură cu asigurarea de sănătate obligatorie este scăzut”. Cât de scăzut? Aproape 80% dintre români (și este vorba doar despre un eșantion acoperind mediul urban…) „cunosc foarte puțin sau deloc avantajele oferite de asigurarea obligatorie de sănătate”.
 

L.D. CLEMENT

Am căutat să aflu, la sursa primară, mai multe amănunte, cel puțin despre contextul în care se manifestă această neștiință. Dar se pare că nu există. Ci doar o declarație aproape convențională a președintelui companiei beneficiare a studiului, care vorbește despre „cifre alarmante”, de care s-ar face vinovate populația însăși, prin „lipsă de interes”, dar și instanțele (nenumite…) care nu o informează. Ecuație destul de simplă, a cărei necunoscută ar putea fi o firmă care, în baza unui astfel de semnal, să se ofere (contra cost, contra… licitație) să se ocupe ea de informare (așa cum a fost nevoie de o agenție de PR care să transmită, în câteva rânduri, informațiile la care ne referim) și, firește, de scăderea procentelor de neștiutori, ce ar putea fi calculate în urma altui studiu… Dar dincolo de această poveste, fondul chestiunii ar putea fi, de fapt, cu totul altul (pe care cercetarea nici nu-l va fi avut în obiectiv). „Care avantaje?!” – cum ar putea zice un bolnav cu experiență. Avantajul că dacă ai nevoie să faci niște analize acum ești programat peste 2-3 luni? Cel că medicamentele compensate nu ți se prea potrivesc? Cel că atâtea și atâtea situații te duc cu gândul că plata asigurării e menită doar să susțină un sistem public în care chestiunile delicate se rezolvă cu (co)plata pe loc…?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: