Prin scăderea vechimii minime de la doi ani la un an

Definitivatul va avea cu 40% mai mulți candidați suceveni

> Metodologia de desfășurare a concursului aduce ca noutate creșterea la 8 a mediei de promovare, față de 7, în 2012
La examenul de definitivat din 2013 s-au înscris cu aproximativ 40% mai multe cadre didactice sucevene decât anul trecut, la nivel național Ministerul Educației semnalând o creștere de 27%. Astfel, s-au înscris 289 cadre didactice din județul Suceava, față de 208 în 2012, la nivelul țării fiind validați 8.335 candidați față de cei 6.114 care au susținut examenul în 2012. Ministerul explică această creștere prin faptul că metodologia permite, anul acesta, o vechime minimă necesară, la catedră, de numai un an, față de doi ani. Această prevedere a determinat accesul mai multor candidați mai tineri la examen, cei mai mulți candidați care doresc să susțină examenul de definitivat în acest an provenind din segmentul de vârstă 20-25 de ani (33,5%), urmați de cei cu vârste între 26-30 de ani (28%), după cum arată cifrele MECT.
 

În județul Suceava, dacă anul trecut cei mai mulți candidați înscriși erau la educatoare, engleză, română, educație fizică și învățători, anul acesta pe primul loc sunt învățătorii, ierarhia păstrându-se în rest. Dacă nu obține media 8 timp de 6 ani, candidatul nu se mai poate angaja decât ca debutant, temporar ! Examenul de definitivat este foarte important pentru angajații din învățământ, deoarece certifică statutul de cadru didactic. Reamintim că anul trecut examenul a avut ca noutate desfășurarea probei scrise la nivelul județelor și creșterea notei minime de admitere la 7. Metodologia examenului din acest an aduce însă noi schimbări, prima fiind creșterea la 8 a mediei minime de obținere a definitivatului. Ea mai prevede că, dacă un candidat nu obține media 8 timp de 6 ani, pierde dreptul de a mai susține vreodată acest examen, neputând fi încadrat în învățământ decât în calitate de debutant, pe o perioadă determinată. Prin promovarea acestui examen, cadrele didactice respective pot încheia un contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Examenul de definitivat constă în susținerea a două inspecții speciale la clasă și o probă scrisă la care se prezintă doar candidații care obțin calificativul „bine” sau „foarte bine” pentru anul școlar în curs și cel puțin media 8 la inspecțiile speciale. Potrivit calendarului desfășurării examenului național de definitivare în învățământ, în perioada 10-15 februarie se vor elabora și publica modele-cadru de subiecte și bareme, proba scrisă se va susține pe 18 iulie, iar rezultatele se vor afișa pe 23 iulie. Anul trecut, la examenul de definitivat s-au înscris 208 cadre didactice din județ, la 33 de discipline, și s-au prezentat 193 de cadre didactice la proba scrisă, din care au promovat doar 60%.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: