Regiunile curajoșilor și ale fricoșilor

IRES face cunoscut că are în lucru un amplu proiect de cercetare socială și analiză cu privire la impactul regionalizării asupra României. Iar parte a acestui proiect este cercetarea intitulată „Regionalizarea. Așteptări, frici și iluzii”, ale cărei rezultate tocmai au fost date publicității. O concluzie generalizantă ar fi aceea că opinia publică nu are încă o viziune clară sau „o judecată cristalizantă” asupra propunerii ce i se face, percepția acesteia fiind afectată, în modul cel mai firesc, de o multitudine de variabile, de la educație, la vârstă sau (mai des – n.n.) locul în care se află.
 

L.D. CLEMENT

Până la a intra mai adânc în fondul chestiunii (promitem că revenim!), un aspect ni se pare clar și decisiv pentru momentul actual, că peste jumătate dintre respondenți – un echivalent teoretic al populației României interesate sau înspăimântate de subiect – se consideră a fi neinformată (culmea este că ceilalți își zic că ar fi informați sau… foarte informați!). Cam tot așa, jumi-juma, se împart cei care au o impresie bună/ proastă față de regionalizare, de bănuit fiind că ponderea unora sau altora este afectată de polii virtuali ai posibilelor regiuni. Ar fi de înțeles, așadar, că cei care de pe acum se consideră beneficiari să susțină ideea, așa cum cei care se tem că vor sfârși în mahalalele regiunilor să fie contra. Până la o revenire asupra subiectului, acesta mi se pare clenciul lui: a se explica periferiei că va avea de câștigat, iar celor din virtualii poli de dezvoltare regională că nu vor sărăci condamnați fiind la altruism. E o perspectivă contaminată de idealism și ficțiuni, dar care va fi decisivă în momentul în care va fi unsă în așa fel încât s-o înghită și unii, și alții.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: