Majoritatea bolnavilor de cancer se prezintă la medic când e prea târziu…

> În anul 2012 au fost nou depistate cu cancer 1743 persoane din județ, cu aproximativ 400 mai multe față de 2011 > Doar 10% dintre aceste cazuri au fost în stadii curabile > Pacienții nou diagnosticați cu cancer, din mediul rural, reprezintă 65,5% din totalul cazurilor noi
Numărul bolnavilor recent depistați cu diferite forme de cancer a fost în creștere în 2012 față de anul anterior, în evidența cabinetului de oncologie de la Spitalul Județean Suceava fiind înregistrate 1743 de cazuri noi, în 2012, față de 1336. Pe primul loc, la număr de cazuri, s-a menținut și anul trecut cancerul pulmonar, cu 196 de cazuri, urmând cancerul de prostată – 161 de cazuri, de sân și stomac – 123, respectiv 122 cazuri, și cancerul de col uterin – 108 cazuri.
 

Deși se spune că oamenii din mediul rural trăiesc într-un mediu mai nepoluat și mai lipsit de stres și consumă alimente mai sănătoase, cifrele prezentate de Direcția de Sănătate Publică Suceava arată că numărul cazurilor de cancer nou depistate la pacienți din mediul rural reprezintă 65,5% din numărul total. Astfel, în mediul rural au fost consemnate 1143 cazuri noi, față de 600, fiind mai multe cazuri în mediul rural la cancerul de piele, col uterin, cancer pulmonar, de stomac și prostată. Mai grav este că doar 10% din pacienții nou depistați cu cancer se prezintă la medic în stadii curabile, pentru majoritatea prezența la medic fiind prea tardivă… Anul trecut, numărul total al bolnavilor de cancer rămași în evidență era de 9725, mai bine de jumătate (5658) fiind din mediul rural. Ministerul promite că programul național de cancer va fi prioritar în 2013 Pe 4 februarie a fost marcată Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului, sub sloganul “Trăim în Europa, dar ne tratăm în România”, prilej cu care, în contextul recentei crize a citostaticelor din țara noastră, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a readus în discuție „dreptul pacienților diagnosticați cu cancer de a avea acces la cele mai noi terapii din domeniu”. Cu acest prilej, Ministerul Sănătății a promis că „anul 2013 va fi unul de reorganizare al programului național de oncologie și de reînnoire a parteneriatelor cu asociațiile bolnavilor cronici din România”. “Cancerul reprezintă o problemă importantă de sănătate publică în România, a cărei abordare a fost până în prezent destul de fragmentară. Având în vedere numărul în creștere a cazurilor noi de îmbolnăvire, atât în România, cât și la nivel mondial, Ministerul Sănătății și-a stabilit ca prioritate regândirea Programului Național de Oncologie, cu accent pe partea de educație, prevenție primară și depistare precoce (screeningul organizat)”, a precizat ministrul Eugen Nicolăescu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI