Peste 8,5 tone făină de grâu, retrasă și orientată înspre furajarea animalelor

> Prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, sanitar-veterinarii au dispus distrugerea mai multor produse neconforme
 

Anul trecut, Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava au desfășurat 11 acțiuni privind Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF), se arată în raportul de activitate al instituției pe 2012. Potrivit directorului executiv, Octavian Ilisoi, în urma verificărilor au fost distruse mai multe produse neconforme. Astfel, scoase din circuitul comercial și anihilate au fost 534 kg pomelo, 401 kg ceai negru și 7 kg macrou. La fel, cantitatea de 85.200 kg făină de grâu a fost retrasă de la procesarea pentru consum uman, dirijată fiind înspre furajarea animalelor. Pe de altă parte, sub aspectul încadrării într-o categorie de risc, lucrătorii sanitar-veterinari au evaluat 98 de unități de producere, depozitare și comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală. Octavian Ilisoi subliniază că în cursul anului 2012 s-au recoltat 122 probe de contaminanți, 19 probe de verificare a condițiilor de igienă, 27 de probe pentru aditivi alimentari, 26 pentru reziduuri de pesticide, 17 probe pentru contaminare radioactivă, 5 pentru melamină, 67 de probe microbiologice ale ambalajelor și 13 probe privind calitatea produselor alimentare. În același timp, s-au întreprins verificări referitoare la starea de igienă a unităților, calitatea, trasabilitatea, manipularea și depozitarea materiilor prime și a ingredientelor, produselor finite și ambalajelor. Controalele au fost efectuate, printre altele, în unitățile de panificație, patiserie, fabricarea băuturilor răcoritoare fără alcool și apelor minerale, unitățile de morărit, prelucrarea legumelor și fructelor, fabricarea sucurilor naturale, fabricarea condimentelor, în supermarketuri și piețe agroalimentare, precum și în depozite alimentare. Totodată, 98 de controale au vizat organismele modificate genetic din unități de fabricare a preparatelor din carne sau furajelor, cât și din unități de comercializare a produselor din soia și porumb. „Ca urmare a neconformităților constatate s-au aplicat 15 amenzi contravenționale, în valoare totală de 11.400 lei, dar și 87 avertismente”, a declarat directorul executiv al Direcției Sanitare și pentru Siguranța Alimentelor, Octavian Ilisoi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: