Urmărit internațional de aproape 2 ani

Dorin Bechian a fost extrădat de englezi și predat autorităților române

> În vârstă de 36 de ani, suceveanul era capul unei grupări care racola persoane din Botoșani și Suceava pe care le exploata în patru spălătorii auto din Anglia > În iulie 2011, împreună cu alți membri ai grupării, el a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de persoane
 

Dorin Ștefan Bechian, zis „Trancan”, în vârstă de 36 de ani, din Frățăuții Noi, a ajuns ieri în arestul IPJ Suceava, după mai mulți ani în care s-a ferit de acest loc ca dracu’ de tămâie. Din anul 2011, el este cercetat, alături de alte persoane, pentru constituire în grup infracțional și trafic de persoane, dar nu a apucat niciodată să răspundă „face to face” procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava. Pe numele său există, din martie 2011, un mandat de arestare preventivă de 30 de zile, emis în lipsă de către Curtea de Apel Suceava, dar insul devenise deja „client” al anchetatorilor cu 2 ani în urmă. Aceștia au început cercetări încă din toamna anului 2008, când au aflat de existența unui grup infracțional organizat care, până în vara lui 2009, a traficat mai multe persoane, pentru a obține beneficii financiare directe. Mai mulți suceveni și botoșăneni au fost transformați în sclavi în spălătoriile auto ale lui Bechian din Anglia Ce făcea de fapt Bechian… Împreună cu soția lui a luat în administrare patru spălătorii auto în tot atâtea localități din Marea Britanie. Cu ajutorul unor rude, apropiați și a unor alți colaboratori a racolat mână de lucru, promițându-le celor care se ofereau să plece la muncă în Anglia câte 1000 euro pe lună, cazare și masă omenești. Procurorii au ascultat mărturiile a 11 tineri care au plecat să muncească în spălătoriile lui Bechian și care nu numai că au sfârșit prin a fi plătiți mizerabil, ci au fost transformați în sclavi. Aceștia au declarat anchetatorilor că munceau supravegheați strict, amenințați și mereu sub presiune, de dimineață până seară, pentru doar 400 euro, fără drept la bacșiș. Muncitorii, care erau obligați să predea patronului actele de identitate, locuiau claie peste grămadă în două camere din locuința acestuia, dormind direct pe covor și mâncând o dată pe zi; dar numai cei care făceau bani. Cine nu făcea, rămânea flămând! Primeau la nevoie câteva lire pentru un pachet de țigări sau o cartelă telefonică, bani ce se trăgeau apoi din salariul de mizerie. Și orice abatere de la regulament era aspru pedepsită. În 2011, procurorii DIICOT au destructurat rețeaua de traficanți de persoane, au dispus arestări și trimiteri în judecată. De departe, Trancan și-a susținut mereu nevinovăția, ba chiar se mândrea că în Anglia, în care plecase în anul 2006, a reușit din nimic, doar pe munca lui și a soției. În colaborare cu autoritățile britanice, pe 29 aprilie 2012, Dorin Bechian a fost depistat și arestat, fiind demarate procedurile de extrădare. Miercuri seară, după ora 20, suceveanul a fost preluat pe Aeroportul Otopeni de polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale Suceava. Ieri, Curtea de Apel Suceava a confirmat mandatul de arestare preventivă emis în 2011 și Bechian a intrat în arest.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: