Medicii de familie suceveni, prin vocea dr. Irina Badrajan:

„Noi nu ne opunem cardului de asigurat, ci inscripționării și distribuirii lui”

> „Noi suntem medici, nu funcționari. Mi se pare că această modalitate de a ne trata este absolute jignitoare”, este de părere secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava
 

dr. Irina Badrajan

Conform deciziei luate, la nivel național, de Societatea Națională a Medicilor de Familie din România (SNMFR), împreună cu patronatele, medicii de familie suceveni au luat hotărârea că „nu vom distribui și nu vom inscripționa” cardurile de sănătate, așa cum cere Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ne-a declarat dr. Irina Badrajan, secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava. Medicii de familie consideră că această activitate nu înseamnă serviciu medical, ci este strict administrativă, ei nefiind plătiți în plus pentru asta. „Noi nu ne opunem cardului de asigurat, ci distribuirii și inscripționării lui, pentru că ne deprofesionalizează, înlocuind timpul pentru consultații cu timpul alocat unei munci administrative. Pentru distribuirea cardului sunt nenumărați pași de făcut, relația medic pacient având și ea de suferit. Noi avem un contract de prestări de servicii medicale cu casele județene de asigurări, or distribuirea cardurilor nu e serviciu medical. Nu știu să existe niciun stat în Europa unde medicul de familie distribuie și inscripționează cardurile. Este o greșeală enormă, probabil n-au mai rămas bani pentru distribuirea cardurilor”, ne-a declarat ieri dr. Irina Badrajan. Ea a precizat că inscripționarea și distribuirea cardurilor de sănătate de către medicii de familie au fost prevăzute în Contractul-cadru pe 2012, care a fost prelungit și anul acesta, până în martie; iar anul trecut „n-am avut încotro și l-am semnat”, dar medicii de familie nu vor mai semna anul acesta. „Refuzăm ideea din start, nu suntem noi cei care trebuie să facem această treabă, noi suntem medici, nu funcționari. Mi se pare că această modalitate de a ne trata este absolute jignitoare”, a mai spus medicul. Potrivit CNAS, cardurile de sănătate vor fi distribuite în prima jumătate a anului, pe baza lor asigurații urmând să beneficieze de servicii medicale. Cardul național de sănătate va cuprinde atât un cod unic, care va dovedi dacă pacienții sunt sau nu asigurați, cât și date personale ale bolnavilor, precum persoane de contact în caz de urgență, grupa sanguină, acordul de a dona organe, eventuale boli cronice etc. Dr. Irina Badrajan spune că acest card ar trebui să reprezinte numai dovada că pacientul respectiv e asigurat prin achitarea la zi a contribuției la asigurările de sănătate, date precum grupa sanguină și RH, analize ce trebuie plătite de pacient, fiind inutile pe acest card. Mai ales că ele se fac, de regulă, la fața locului, în spital, atunci când e nevoie de ele. În plus, pe card trebuie să existe acordul persoanei pentru donarea de organe, însoțit de o declarație notarială, care îl va costa bani tot pe asigurat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: