Fălticeni

Rușii-lipoveni au colindat „Hristos Rajdaița”

Îmbrăcați în haine de sărbătoare, rușii-lipoveni din Fălticeni au mers în prima zi de Crăciun, dis-de-dimineață, la Biserica „Sf. Gheorghe” de pe strada Livezilor.
 

După terminarea slujbei oficiate de pr. paroh Ștefan Andrian, oamenii și-au urat Crăciun fericit în slavonă și s-au dus la casele lor pentru a aștepta colindătorii. Unicul colind – numit „Hristos Rajdaița” („Hristos se naște”), care se cântă la casele rușilor lipoveni s-a transmis din generație în generație. „Ne-am pregătit pentru această sărbătoare, s-a format un grup de fete care merg după oficierea liturghiei prin oraș, la casele rușilor lipoveni, să aducă vestea Nașterii Domnului”, ne-a spus preotul Ștefan Andrian. Tradiția spune că nu trebuie să lași nicio casă necolindată, deoarece aceasta ar aduce ghinion tot anul. „Cuvintele care se spun în limba colindului, slavonă, se aseamănă cu cele din limba română și vestesc Nașterea Domnului. Ne simțim mândri că am reușit să păstrăm acest colind de aproape 400 de ani, de când rușii-lipoveni au ajuns în România”, ne-a spus Costel Tudosă. În ziua de Crăciun, după ce vin de la biserică, toți membrii familiei se așază la masă, iar după rugăciunea „Otci nașî” („Tatăl nostru”) se gustă din bucatele pregătite în familie, după ce s-a cerut binecuvântare și dezlegare pentru „mâncarea de dulce”. Pentru rușii-lipoveni din Fălticeni, meniul de Crăciun cuprinde sărmăluțe, „haladeț” (răcituri), „zamca” (supă), friptură cu hrean și „lapșaua”. Lapșaua este o mâncare specifică rușilor-lipoveni: se fac tăiței cu ou, zbătuți, iar după aceea se pun la fiert într-o supă unde s-a fiert carne de pasăre. „De pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească răciturile. Nu există Crăciun fără răcituri”, a precizat pr. Ștefan Andrian. „Pentru noi, rușii-lipoveni, sărbătoarea Crăciunului înseamnă o apropiere cu sufletul de Dumnezeu. Noi mergem la biserică, respectăm slujbele din Ajunul Crăciunului, mergem la biserică în prima zi, a doua și a treia zi de Crăciun, apoi mergem fiecare în familie și gustăm din mâncărurile tradiționale”, a precizat Costel Tudosă membru al comunității lipovenilor din Fălticeni. Și câteva mii de credincioși de stil vechi au participat ieri dimineață la Sfânta liturghie oficiată de preoți în bisericile pe stil vechi din zona Fălticeni. În municipiu, credincioșii au asistat la slujba oficiată în Catedrala Ortodoxă de Stil Vechi „Constantin și Elena”. La sfârșitul slujbei, în biserică și-a făcut apariția Moș Crăciun care a împărțit daruri copiilor. Timp de trei zile, credincioșii de stil vechi păstrează obiceiul de a merge cu colinda. Miercuri, 9 ianuarie, la Mănăstirea Slătioara (sediul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România), vor fi ținute slujbe speciale dedicate Sfântului Ștefan, slujbe la care se așteaptă prezența unui număr mare de credincioși din România.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: