Descoperire însemnată pe șantierul arheologic de la Baia

Mărturii ale unei civilizații de acum 6000 de ani

Mărturii ale unor civilizații diferite, cea mai veche datând din urmă cu 6000 de ani, au fost descoperite în urma săpăturilor arheologice realizate la Baia, de Muzeul Bucovinei, în zona numită „În Muchie”. Directorul muzeului, Emil Ursu, coordonatorul șantierului arheologic, ne-a precizat că descoperirea este relevantă prin faptul că piesele recoltate provin din mai multe epoci, cea mai veche fiind Precucuteni II, datată cu circa 6000 de ani înainte de prezent, „o civilizație care nu a fost intens cercetată”. A fost descoperită o locuință din epoca Precucuteni, parțial distrusă de „locuirile ulterioare”.
 

Alte mărturii arheologice descoperite la Baia provin din Epoca Bronzului, cu două civilizații, Costișa și Noua, și cea de-a doua perioadă a Epocii a Fierului, La Tene, ca și una datată în secolul IV după Hristos, așa-numita Civilizația Sântana de Mureș, asimilată cu formarea poporului român. „Este prima așezare din județul Suceava cercetată sistematic și a cincea în România. Muzeul Bucovinei nu are încă o colecție cu materiale din această epocă și piesele descoperite vor intra în expoziția de bază a muzeului. Se pare că am descoperit date care contribuie la cunoașterea mai bună a acestei civilizații, care este, de altfel, precursoarea ultimei mari civilizații de ceramică pictată din Europa, respectiv Cucuteni. Rămâne de văzut – după restaurarea pieselor și după ce toate datele vor fi puse cap la cap – cât de bogată este această așezare. Însă, indiferent de bogăția ei, aduce un plus în cercetarea acestei civilizații. Această așezare a fost identificată în urma cercetărilor de teren, la începutul anilor 2000, de colegii mei Mugur Andronic și Bogdan Niculică, fiind publicată în Anuarul muzeului”, a declarat Emil Ursu. Printre piesele descoperite, directorul Ursu a menționat bucăți de vase din ceramică, de diferite mărimi și tipuri, unelte din silex, râșnițe, frecătoare, lustruitoare și multe altele. Piesele au fost recoltate direct de pe șantier de doi restauratori de la Laboratorul Zonal de Restaurare, urmând să fie curățate, restaurate și inventariate. Săpăturile la Baia au început pe 30 octombrie, locul fiind acoperit de culturile de cartofi ale celor 3 proprietari din zonă, care au fost despăgubiți de Muzeul Bucovinei, potrivit legii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: