Efectul de spin

Cinism funciar

Comentatori politici își dădeau cu părerea, recent, pe un post de televiziune, asupra dimensiunilor evaziunii fiscale din România, plasând fenomenul, în mod covârșitor, în agricultură.
 

Analiștii cu pricina acuzau neintroducerea impozitului pe venitul agricol ca fiind una dintre principalele cauze ale văduvirii bugetului de stat. Îmi place să cred că, probabil, aceștia nu se refereau la țăranii de rând, pentru care un nou impozit ar veni ca o măciucă în moalele capului. Nu producătorii de rând sunt marii vinovați pentru golul din buget, deoarece nu ei se îmbogățesc de pe urma trudei lor anuale, ci mai degrabă intermediarii și comercianții. Pălmașii de la munca pământului sunt cei care mai tot timpul se află la voia a ceva sau cuiva: a secetei, a dezlănțuirii stihiilor, a samsarilor sau a mai marilor care le conduc destinele. Dacă într-un an e secetă sau plouă peste măsură, sătenii noștri se văd nu atât cu munca în zadar și banii cheltuiți de pomană, cât mai ales cu hambarele și cămările goale. Nici atunci când Dumnezeu îi binecuvântează cu un an mănos, micii fermieri – așa cum sunt țăranii numiți acum, de când cu Uniunea Europeană – nu vor avea prilej să se bucure prea mult de recolta bogată. Pentru că – plocon pe capul lor – avem economie funcțională de piață, și, implacabil, prețurile sunt stabilite în urma întâlnirii cererii cu oferta. Dacă producția lor e mare și, prin urmare, oferta așijderea, prețurile vor fi mici, iar la final țăranii se vor alege cu o răsplată care nu le va acoperi nici măcar cheltuielile. Ca să nu mai vorbim despre profit, bani care chiar dacă există vor fi din nou băgați în pământ, pentru reluarea, de la capăt, a ciclului agricol, a trudei fără de zăbavă. Iată de ce, spre inocenta mirare și indignare a respectivilor comentatori, terenurile moștenite de la moși-strămoși și mult râvnite după Revoluție rămân acum tot mai des neîntoarse sub brăzdarul plugului. Al plugului tras de cai, tot ca pe vremea bunilor și străbunilor noștri, deoarece câți dintre țărani își permit măcar să jinduiască la minunile mecanizării super-moderne ale agriculturii? Nici măcar la un vechi și autohton tractor fabricat pe timpuri la Brașov nu mai pot să apeleze țăranii noștri, un hectar arat păpându-le pensia pe care o primesc după o întreagă lună de așteptare. Să vorbești despre încă un impozit, de amenzi pentru pământul lăsat de nevoie nelucrat sau, și mai mult, de confiscarea acestuia, este o dovadă de cinism fără margini. Mai ales în situația în care peste jumătate din populație locuiește la sate, iar agricultura românească, așa cum este ea, continuă să supraviețuiască tocmai datorită părinților și bunicilor noștri, pentru care pământul rămâne imaculat și sfânt.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: