Jubileu de diamant

> În 60 de ani de preoție, părintele Hans a oficiat aproape 35.000 de liturghii > „Trebuie să mărturisesc că am avut tot timpul alături căldura credincioșilor din Suceava” a spus ultimul din prima generație de absolvenți ai Seminarului catolic de la Alba Iulia
Credincioșii romano-catolici suceveni români, de etnie germană și poloneză, l-au sărbătorit duminică pe preotul pensionar Johann Proschinger la „jubileul de diamant”, odată cu împlinirea a 60 de ani de preoție. Au sărbătorit o viață de om și una de propovăduitor al cuvântului Domnului, vieți care se confundă, se întrepătrund inseparabil în destinul venerabilului părinte de 87 de ani, ultimul în viață dintr-o întreagă generație de preoți hirotonisiți în 1952, primii absolvenți ai Seminarului de la Alba Iulia. De atunci (cineva a numărat cât a putut de atent) preotul Johann Proschinger a oficiat aproape 35.000 de sfinte liturghii.
 

Pentru întreaga sa viață și muncă în slujba Bisericii, preotul sărbătorit a primit felicitări transmise prin PS Petru Gherghel, episcopul de Iași aflat la Vatican, din partea Papei Benedict al XVI-lea. Chiar dacă misiunea pastorală l-a purtat în mai multe localități din țară, părintele Hans a trăit cea mai mare parte a existenței sale la Suceava, iubit și respectat de colegi și de oamenii pe care i-a păstorit cu devotament ca paroh al Bisericii „Sf. Nepomuk” din Suceava, între anii 1967-1990, apoi și ca sfătuitor, după ieșirea la pensie, în 1991. „M-am străduit toată viața să răspund chemării Lui” Duminică au fost lângă părintele Hans, cum este cunoscut între apropiați, numeroși preoți de la mai multe parohii ale Decanatului de Bucovina, credincioși suceveni, dar și cei din comunitățile de la Ițcani, Moara, Soloneț, cărora venerabilul le-a mulțumit prin discurs, dar mai ales găsind puterea și glasul de odinioară pentru a oficia mare parte din liturghie. „Am o deosebită bucurie să mă aflu în mijlocul acestei comunități. Îi mulțumesc astăzi lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a oferit în cei 60 de ani de preoție. M-am străduit toată viața să răspund chemării lui Lui. Nu a fost ușor. Au fost multe greutăți. Dar trebuie să mărturisesc că am avut tot timpul alături căldura credincioșilor din Suceava. Le mulțumesc pentru că mi-au fost aproape prin rugăciunile lor, iar asta mă obligă să le răspund la fel și să mă rog pentru ei” a spus preotul Johann Proschinger, la jubileul său de diamant, sărbătorit duminică la Biserica „Sf. Nepomuk”. Un moment special al jubileului a fost oferit de pr. Romulad Bulai, rectorul Sanctuarului de la Cacica, care a vorbit despre ce înseamnă să fii preot, o predică excepțională, în cuvinte simple, despre ce este divin și ce este omenesc în ființa celui ce păstorește o comunitate, cel numit de la “exploatator al poporului” la „Cristos ce-și prelungește viața pe pământ”. O concluzie: un preot sfânt face o comunitate sfântă, dar și invers. „Gata”… pe astăzi Jubileul preotului Hans a fost învelit într-o pătură densă și caldă de emoție, uneori înălțătoare, uneori nostalgică, alteori dramatică, iar legătura sa cu credincioșii din biserică a părut palpabilă și pentru totdeauna. Români, germani, polonezi au făcut urări de sănătate și au transmis preotului mulțumiri sincere și pline de recunoștință. Au tremurat glasuri, au curs lacrimi, au fost oferite multe flori până la un moment dat când, gâtuit de emoție, părintele Hans a încheiat scurt: „Gata!” Era de fapt un „gata” pentru sărbătoarea de duminică, pentru că de luni (ieri – n.n.) părintele Proschinger și-a continuat misiunea, în numele Domnului, pentru oameni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: