Rujeolă la Școala din Brodina de Sus

Un copil a murit și alți 16 sunt internați sau izolați la domiciliu

Un copil de 12 ani a murit de rujeolă, iar alți 16 cu același diagnostic sunt în prezent internați la spital sau izolați la domiciliu.
 

Aceasta este situația actuală în focarul de rujeolă care evoluează la Brodina de Sus. Majoritatea cazurilor sunt elevi la școala din localitate. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Suceava, 5 elevi de la Școala Brodina de Sus sunt internați în secțiile de boli infecțioase din Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți, alți 11 copii sunt suspecți de rujeolă și, ca atare, au fost izolați la domiciliu, unul având vârsta de un an și o lună, restul fiind elevi. Șeful DSP Suceava, dr. Ludovic Abiței, a declarat ieri că fetița de 12 ani, din Brodina de Sus, a murit, luni, în Secția Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Județean Suceava, din cauza complicațiilor apărute în urma rujeolei. Copilul a fost consultat de medicul de familie pe data de 2 octombrie, o zi mai târziu fiind internat în Secția Boli Infecțioase a spitalului rădăuțean, medicii de acolo luând decizia de a fi transferată la Suceava, din cauza gravității cazului. Când a fost adusă la spitalul sucevean, fetița prezenta deja probleme respiratorii și cardiace. „Din punct de vedere medical s-a făcut tot ce s-a putut pentru ea, dar evoluția bolii a fost fulminantă, decesul survenind din cauza complicațiilor apărute. Virusul rujeolei dă o deprimare majoră a sistemului imunitar”, a precizat directorul DSP. El a mai spus că nu a mai fost niciun deces provocat de rujeolă în ultimii 5 ani. Referitor la focarul de rujeolă de la Brodina de Sus, directoarea adjunctă de la DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că o echipă de specialiști, împreună cu medicul de familie din comuna Izvoarele Sucevei au efectuat, marți, triajul epidemiologic al elevilor prezenți la Școala din Brodina de Sus, unitatea fiind dotată cu materiale pentru efectuarea dezinfecției în sălile de clasă. Dr. Zorescu a precizat că ancheta epidemiologică în focarul de rujeolă continuă cu analizarea antecedentelor vaccinale ale fiecărui copil de acolo, iar în funcție de rezultate se va vedea dacă este necesară o nouă sesiune de vaccinare antirujeolă. Directoarea școlii din Brodina a spus că atât fetița decedată, cât și ceilalți copii afectați de boală erau vaccinați, potrivit documentelor medicale, la vârsta de un an și în clasa I. De la începutul anului și până în prezent, în județul Suceava s-au înregistrat 586 de cazuri de rujeolă. Cunoscută sub numele de pojar, rujeola este o boală infecțioasă virală foarte contagioasă, caracterizată prin febră mare, tuse, tulburări respiratorii, secreții nazale și oculare, precum și erupții cutanate. Netratată, rujeola poate avea complicații grave, printre care otita, pneumonia și encefalita.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: