Octombrie, cu sentimentale grafii și alte două cărți despre Bucovina

> Protagoniști: Tiberiu Cosovan și Ion Drăgușanul
„Suceava, caligrafii sentimentale” se numește expoziția de linogravură semnată Tiberiu Cosovan și vernisată ieri, la Muzeul de Științele Naturii Suceava, într-o manifestare care a cuprins și lansarea a două cărți ale lui Ion Drăgușanul: „Etnii bucovinene”, de Dimitrie Dan, și „Povestea așezărilor bucovinene” (vol. 3).
 

Au participat numeroși oameni de cultură din domenii diverse (scris, arte plastice, muzică, profesori), din Suceava dar și din Gura Humorului sau Rădăuți, oficialități – vicepreședintele CJ Alexandru Băișanu, ca și fostul vicepreședinte al CJ Vasile Ilie, de asemenea consulul Ucrainei la Suceava Vasily Boeciko –, precum și câțiva cernăuțeni, printre care Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”. Întâlnirea a fost moderată de Mihai Pânzaru-PIM, iar dacă Tiberiu Cosovan și-a întâmpinat oaspeții cu lucrările expuse în holul de la etaj, Ion Drăgușanul i-a întâmpinat cu o masă încărcată cu majoritatea cărților sale sau îngrijite de el cu subiecte vizând Bucovina, specificând însă că una care ar lipsi de acolo, despre muzică în Bucovina, se află 60% în computerul său. Ion Drăgușanul a făcut cunoscut că este primul care a văzut și a scris despre linogravurile lui Tiberiu Cosovan, arătându-se impresionat de luminozitatea negrului, de detaliile interesante și elegante ale lucrărilor. La rândul său, PIM a spus că cele 25 de lucrări emană o mare delicatețe, „sunt foarte bine executate, ca niște rodeluri”. Autorul – sociolog, jurnalist, scriitor, artist plastic – a mărturisit, printre altele, că a realizat prima linogravură la 19 ani și abia relativ recent, după ce avea să regăsească într-un sertar din locuința mamei cuțitul pentru linogravură, a purces la a crea cele 25 de lucrări – ce restituie artistic imagini din Suceava de odinioară sau ale unor clădiri vechi ce încă mai există – pe care, iată, sucevenii le pot admira acum.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: