La Centrul de Reabilitare Neuropsihiatrică din Costâna

Focar cu 7 cazuri de tuberculoză pulmonară

> Primul caz în focar a debutat în luna ianuarie, dar Direcția de Sănătate Publică a fost informată abia în această lună
Printre asistații social de la Centrul de Reabilitare Neuropsihiatrică din Costâna evoluează un focar de tuberculoză pulmonară încă din luna ianuarie, dar Direcția de Sănătate Publică Suceava a fost informată despre aceste cazuri abia pe 4 octombrie. Deocamdată, în focarul de la Costâna sunt 7 persoane confirmate cu această boală, 4 bărbați și 3 femei, cu vârste cuprinse între 21 și 76 de ani, printre bolnavi fiind și un asistent medical. Potrivit directoarei adjuncte de la DSP, dr. Cătălina Zorescu, pe 4 octombrie Dispensarul TBC Suceava a informat DSP că au fost luați în evidență 4 pacienți cu tuberculoză pulmonară, fiind demarată ancheta epidemiologică două zile mai târziu.
 

Centrul de Reabilitare Neuropsihiatrica din Costana

„Am demarat ancheta epidemiologică în data de 8 octombrie 2012, când, împreună cu dr. Maria Muha, medic șef secție – coordonator județean al programului de supraveghere și control al tuberculozei, și dna Andreea Stoica, de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Serviciul rezidențial adulți, ne-am deplasat la Centrul de Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna. În urma anchetei am aflat despre încă 3 pacienți cu același diagnostic”, a precizat dr. Zorescu. Astăzi are loc dezinfecția generală a centrului Directoarea adjunctă a mai informat că prima măsură luată în focar a fost investigarea de urgență, prin examen radiologic, a tuturor asistaților și personalului, atât la Dispensarul TBC Suceava, care nu dispune de aparat Roentgen propriu, cât și la Dispensarul TBC Rădăuți. Potrivit DSP, s-au distribuit substanțe dezinfectante, măști și mănuși pentru a completa stocurile insuficiente ale unității, iar în cursul zilei de astăzi se va efectua dezinfecția generală a unității, cu ajutorul personalului specializat de la DSP Suceava. Totodată, va fi identificat un alt spațiu care să fie amenajat ca „izolator” pentru pacienții externați, aflați încă în tratament. Primul caz în focarul de la Centrul de reabilitare Costâna a fost semnalat la data de 16 ianuarie 2012, un alt caz a fost confirmat în luna martie, 3 cazuri în luna septembrie și ultimele 2 cazuri pe 8 octombrie. În mod normal, era obligația celor de la Dispensarul TBC să informeze Direcția despre focar, încă de la primul caz, pentru a lua din timp măsurile de izolare și de limitare a extinderii cazurilor, lucru care nu s-a întâmplat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: