În ultimii ani, în învățământul liceal

Planuri de școlarizare nerealizate, în special la licee tehnologice

În fiecare an, unitățile de învățământ liceal, mai ales cele cu profil tehnologic, își propun să atragă cât mai mulți elevi în clasa a IX-a, numai că planul lor de școlarizare nu este prea realist și rămân cu sute de locuri neocupate. Anul acesta sunt cu 37 clase mai puține decât cele planificate. Într-un raport în care Inspectoratul Școlar Județean Suceava prezintă starea învățământului sucevean, este explicată nerealizarea planului de școlarizare la învățământul liceal, din ultimii ani. Dar realitatea arată că liceele atractive pentru elevi își realizează întotdeauna planul propus, iar cele neatractive, nu. Potrivit IȘJ Suceava, renunță la a mai merge la liceu elevii din mediul rural cu posibilități financiare reduse, care nu-și permit costurile cu naveta, cazarea sau masa la licee din alte localități.
 

Inspectoratul Scolar Judetean Suceava

La fel, elevii cu situații sociale dificile, cum ar fi cei din familii cu mulți copii și cu venituri reduse; ei abandonează ideea liceului din motive pecuniare. Apoi, din cauză că e dificil de obținut un loc de muncă, se consideră că elevii nu sunt motivați să frecventeze și să absolve liceul. Alte cauze ale lipsei de interes sunt abandonul școlar sau continuarea studiilor în țările în care lucrează unii părinți. Reamintim că, pentru anul școlar 2012-2013, în învățământul liceal sucevean au fost propuse 305 clase a IX-a, cu 8284 locuri, dar la sfârșitul etapelor de admitere s-au realizat doar 268 de clase, rezultând o ocupare a locurilor de doar 87,86%. Majoritatea situațiilor de neocupare au fost înregistrate la liceele tehnologice, recunoaște IȘJ. Nici învățământul profesional de 2 ani, introdus în premieră în noul an școlar, nu s-a bucurat de succes 100%, planul de școlarizare în cele 20 de unități de unități școlare cu învățământ profesional și tehnic fiind realizat doar în proporție de 80,95. Astfel, au fost disponibile 1176 locuri pentru 16 calificări, în 42 de clase, dar în anul școlar 2012-2013 vor fi cuprinși în clasele a X-a de învățământ profesional numai 868 de elevi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: