A crescut numărul elevilor cu nevoi speciale școlarizați la domiciliu

Numărul elevilor cu nevoi speciale din județul Suceava care necesită școlarizarea la domiciliu se află într-o ușoară creștere la începutul noului an școlar, comparativ cu anul trecut, a declarat Cristina Clim, director adjunct la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) Suceava. Potrivit ei, la nivelul județului nostru, sunt școlarizați la domiciliu 198 de elevi.
 

„Față de anul trecut, numărul elevilor școlarizați la domiciliu a crescut cu 14. Norma unui cadru didactic care se deplasează la domiciliul elevului este de 4 elevi, însemnând 16 ore. Programul pentru un copil este de două ore și jumătate, în funcție de gradul de deficiență al copilului. Ca și anul trecut, de la CSEI Suceava există 33 de profesori care se deplasează la domiciliu pentru a preda acestor copii”, a precizat Cristina Clim. Totodată, ea a arătat că în noul an școlar 2012-2013, la nivelul instituției sucevene, vor funcționa, la învățământul primar, 6 clase, cu 60 de elevi, una dintre ele funcționând la Siret. La gimnaziu vor funcționa 14 clase, cu 144 de elevi, una dintre clase fiind tot la Siret. „La ciclul inferior al liceului, în anul școlar 2012-2013, vor funcționa 25 de clase. Vom avea 6 clase a IX-a, pe domeniile mecanică, construcții, instalații și lucrări publice, fabricarea produselor din lemn, industrie textilă și pielărie. Pentru clasa a IX-a sunt înscriși 72 de elevi, cu mențiunea că înscrierile continuă până în data de 15 octombrie 2012, cu orientarea lor specifică. Ne putem lăuda că anul trecut am obținut acreditare pentru două domenii, «Industrie textilă și pielărie» și «Construcții, instalații și lucrări publice». Continuăm demersurile pentru acreditarea celorlalte două domenii rămase, «Mecanică» și «Fabricarea produselor din lemn»”, a declarat Camelia Darie, celălalt director adjunct al CSEI Suceava. Ea a menționat și colaborarea pe care CSEI Suceava o are cu firma de confecții RCM, cea care a solicitat instituției de învățământ, care funcționează în cartierul Burdujeni, absolvenți în vederea angajării. „Cei de acolo s-au arătat mulțumiți de copiii noștri, care au susținut o probă de lucru la ei, parte dintre aceștia fiind angajați. De regulă, cei care susțin proba de lucru sunt cei care termină anul de completare în cadrul instituției noastre”, a explicat Camelia Darie. Precizăm că, la examenul final din vara anului 2012, la anul de completare, din 27 de absolvenți ai CSEI, 22 au finalizat în condiții bune examenul, fiind promovați, iar 5 nu s-au prezentat. Cei care nu promovează examenul final obțin totuși un certificat de absolvire, iar cei care promovează au certificat de calificare de nivel II, o calificare superioară față de nivelul I, certificate care le oferă mai multe șanse la angajare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: