De la începutul anului

13 suceveni au solicitat acceptul CAS pentru a se trata în străinătate

> Ei au probleme grave de sănătate și au făcut demersuri pentru a se trata în clinici din Italia, Franța, Austria și Germania
 

CAS Suceava

De la începutul lui 2012 până acum, 13 suceveni cu probleme grave de sănătate au primit de la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava formularul E 112, pe baza căruia se pot trata, mai repede decât în țară, în unități sanitare din Italia, Franța, Austria și Germania. Numărului beneficiarilor acestui formular este ușor crescut față de anul precedent, având în vedere că pe tot parcursul lui 2011 CAS a eliberat 12 formulare E 112, iar în 2010 au fost eliberate 6 astfel de formulare. Statul român plătește integral tratamentul în străinătate al unor persoane care au nevoie de anumite servicii medicale, pe care bolnavul nu le poate primi în timp normal în niciun spital din România, decontarea cheltuielilor efectuându-se pe baza formularului menționat. Serviciile medicale pe care pacientul român le solicită în spitale din străinătate trebuie, în mod obligatoriu, să facă parte din pachetul de servicii de bază de care beneficiază în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România. Pentru obținerea formularului E112, pacientul are nevoie de avize și aprobări de la autoritățile sanitare din România, dar și de acceptul unității sanitare din statul membru UE în care se intenționează efectuarea intervenției. Potrivit conducerii CAS Suceava, în afară de documentul de identitate și adeverința de asigurat, solicitantul formularului trebuie să prezinte instituției un raport medical care va cuprinde recomandarea pentru efectuarea tratamentului în străinătate, alături de dosarul medical din care să reiese diagnosticul pus de medic. Din raportul medical trebuie să rezulte că serviciul medical solicitat face parte din pachetul de servicii de bază și că acesta nu poate fi efectuat într-un interval de timp normal în niciuna dintre unitățile sanitare din România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante și evoluția probabilă a bolii. Totodată, în raportul medicului trebuie precizat motivul pentru care serviciul medical respectiv nu poate fi acordat în nicio unitate sanitară din România. Este, de asemenea, obligatoriu ca raportul respectiv să fie întocmit de un medic dintr-o unitate sanitară aflată în relații contractuale cu CAS. Totodată, solicitantul formularului trebuie să prezinte Casei de Asigurări o confirmare scrisă din partea unității sanitare unde dorește să se trateze cu privire la disponibilitatea acesteia de a acorda respectivul serviciu medical, în baza formularului E 112, în perioada indicată de persoana solicitantă. „Casa de Asigurări de Sănătate face doar o analiză a documentației depuse și nu decide din punct de vedere medical oportunitatea eliberării acestui formular. Decizia medicală și responsabilitatea efectuării acestui tratament în străinătate revine în totalitate medicului curant sau unității sanitare căreia i s-a adresat pacientul”, a mai precizat CAS Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: