PSD Suceava 2020

Muzeul „Ion Irimescu” se redeschide după 10 ani de reparații

Muzeul de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni se redeschide pentru vizitatori sâmbătă, 25 august, după ce, timp de aproape 10 ani, ușile sale au fost închise pentru lucrări de reparații.
 

Muzeul Irimescu

După finalizarea lucrărilor, pe data de 25 mai a.c., potrivit obligațiilor contractuale și a prevederilor legale referitoare la colecțiile de artă, muzeul s-a aflat într-o perioadă de stabilizare a microclimatului, de 3 luni, astfel încât operele de artă să fie expuse în condiții optime. Proiectul „Repararea, reabilitarea și modernizarea obiectivului de patrimoniu Muzeul de Artă «Ion Irimescu» din Municipiul Fălticeni”, a fost finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2007-2014, Axa prioritară 5 – “Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”, Domeniul major de intervenție 5.1 – “Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”. Proiectul a fost implementat în perioada 28 februarie 2010 – 25 mai 2012, având o valoare eligibilă de 5.132.386,92 lei, din care 3.393.364,92 lei finanțare prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, iar 1.015.382,33 lei cofinanțarea eligibilă a Primăriei Fălticeni. Prin derularea proiectului au fost obținute următoarele rezultate: suprafața restaurată a obiectivului – 1379,66 mp, alei carosabile – 668 mp, alei pietonale – 474 mp. Tot prin proiect s­au făcut dotări pentru expunerea patrimoniului: vitrine, rafturi de bibliotecă, mese pentru sala de studiu, mobilier de protocol, garderobă, banchete pentru vizitatori, echipamente audio-video, sistem de televiziune cu circuit închis. În afara fondurilor alocate prin proiect, Primăria Fălticeni a finanțat din propriul buget achiziționarea suporților de expunere a sculpturilor și alte dotări necesare. Muzeul de Artă „Ion Irimescu” a fost inaugurat în anul 1974 și adăpostește cea mai mare colecție de autor din țară, cu peste 300 de sculpturi, 1.000 de lucrări de grafică și pictură și 5.500 de volume de artă. Este unicul muzeu de acest gen din România și al doilea din lume după Colecția Rodin de la Paris. În cursul lunii septembrie, Primăria Fălticeni va organiza un eveniment public dedicat redeschiderii Muzeului de Artă “Ion Irimescu”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: