Pentru că primesc un buget “simbolic”

Majoritatea medicilor dentiști au ieșit din contract cu CAS

Din ce în ce mai puțini medici dentiști încheie contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, întrucât bugetul alocat medicinei dentare este “simbolic” și nu acoperă gratuitățile la care au dreptul asigurații, prin lege, a declarat ieri președintele Colegiului Medicilor Dentiști Suceava, dr. Ioan Costea.
 

„Problemele cu Casa de Asigurări de Sănătate au fost și vor fi. Legea spune că la începutul anului trebuie să se comunice câți bani se alocă medicinii dentare, dar nu primim niciodată această informație, iar rezultatele se cunosc, eram 200 în contract cu CAS și acum sunt 30 în orașe și 40 în mediul rural. Plățile sunt foarte mici, sunt contracte de 1000 lei. Procentul care se alocă medicinii dentare este de 0,12 în prezent față de 4,18, cât era prin 1996”. Dr. Costea a precizat că, prin negociere, se ajunge la un preț minimal, dar nu e corect ca pacientul să-l plătească din moment ce are dreptul la servicii gratuite, prin lege, în special copiii, care au gratuitate la servicii și consultații de prevenție până la 17 ani. Medicul dentist Paul Camil Bălan, reprezentant al CMD în relațiile cu CAS Suceava, este de părere că populația e cea care trebuie să sesizeze acest aspect, fiindcă ea plătește asigurarea și nu beneficiază de gratuitate. „Ar trebui să semnaleze populația, ea trebuie să-și ceară drepturile”, a conchis medicul. Reprezentanții CAS Suceava au precizat că pentru 2012 s-au încheiat contracte adiționale cu 68 de medici dentiști din județ, bugetul alocat acestora fiind de 1.095.000 de lei. Ec. Anda Sălăgean, purtător de cuvânt al CAS Suceava, a precizat că, în 2011, pentru asistența medicală stomatologică s-au plătit 1.187.960 de lei, pentru 49.155 de servicii medicale stomatologice, dintre care 563 urgențe, ceea ce reprezintă 0,43% din totalul serviciilor decontate. Anda Sălăgean a mai declarat că, potrivit normelor contractului-cadru pentru anul 2012, repartizarea fondurilor pentru medicina dentară se face în funcție de numărul de medici aflați în relații contractuale cu CAS, de gradul de profesionalizare al medicului și de mediul în care își desfășoară activitatea, urban sau rural. “Din acest an, suma alocată lunar pentru medicul dentist aflat în relații contractuale cu CAS este corespunzătoare unui program de trei ore pe zi, cu obligația asigurării urgențelor stomatologice pe tot parcursul programului de lucru al cabinetului”, a informat purtătoarea de cuvânt. Colegiul Medicilor Dentiști Suceava număra, în 2011, 340 de membri, 14 fiind nou intrați în colegiu. Anul trecut, 15 medici dentiști au plecat să lucreze în străinătate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: