Filosoful Luciano Floridi, Doctor Honoris Causa al Universității ,,Ștefan cel Mare” Suceava

Ieri, 14 octombrie 2011, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, zi care mărește strălucirea evenimentelor de frumoasă amintire, în cadrul unei ceremonii solemne, Universitatea ,,Ștefan cel Mare” Suceava, a acordat titlul de Doctor Honoris Causa domnului profesor Luciano Floridi, de la Universitatea Herdfordshire și Universitatea Oxford din Marea Britanie.
 

Comisia care a analizat și a decis acordarea înaltului titlu a fost alcătuită din prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, rectorul Universității „Ștefan cel Mare”, Suceava – președinte, acad. Teodor Dima, Academia Română, Iași, dr. Florin Munteanu, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, Centrul de Studii Complexe București, prof. univ. dr. Aurel Codoban, Universitatea „Babeș Bolyai” Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Sorin-Tudor Maxim, secretar științific al Senatului Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. Ștefan Gheorghe Pentiuc, decan al Facultății Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. Viorel Guliciuc, Departamentul de Științe Socio-Umane și Social-Politice al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Laudatio ținută cu acest prilej a evidențiat meritele deosebite ale dlui prof. Luciano Floridi (n. Roma, 1946), personalitate remarcabilă a filosofiei informației, a eticii informației și a metafilosofiei contemporane, afirmând că Domnia Sa ,,este filosoful prototipic pentru începutul secolului XXI. Într-o perioadă în care asistăm la neputința filosofilor de a se adapta la provocările Societății Cunoașterii, dar și la neputința celor ce vin din domeniile științei, tehnicii și tehnologiei de a accepta și explora dimensiunea metateoretică și etică a domeniilor cărora le aparțin, Luciano Floridi se face neîndoielnic remarcat”, impunându-se ,,ca o personalitate complexă, cu multiple interese teoretice și preocupări practice, datorită calității sale de autor sau editor a treizeci de cărți și a peste 70 de studii de epistemologie, etică, știința informației și știința calculatoarelor, metafizică, iar, în ultima vreme, de metafilosofie, precum și datorită activității sale de scriitor ori de organizator al celei mai puternice grupări de asociații din domeniul filosofiei tehnologiei, informației și al tehnoeticii – IACAP (International Association of Computing and Philosophy). Licențiat al Universității „La Sapienza”, din Roma, el devine master și ulterior doctor în filosofie la Universitatea „Warwick”, precum și master al artelor la Universitatea din Oxford. În prezent, este deținătorul Catedrei de Cercetare în Filosofia Informației, precum și conducătorul Catedrei UNESCO în Informație și Etica Informației și a Calculatoarelor, ambele la Universitatea Hertfordshire, în cadrul Departamentului de Filosofie.” Un titlu de Doctor Honoris Causa înnobilează o viață dedicată cercetării și îmbogățirii cunoașterii, dar adaugă și prestigiu prestigiului universității care îl acordă. Prof. Luciano Floridi și Universitatea ,,Ștefan cel Mare” Suceava s-au întâlnit și de ieri rămân împreună pe firmamentul învățământului superior și al cercetării contemporane.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: