Alertă la turbare

> Din cauza înmulțirii cazurilor de rabie, DSVSA cere prefectului de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, să convoace de urgență Centrul local de combatere a bolilor > La Panaci, în doar 7 zile, au fost confirmate, la distanță de numai 1,5 km, două cazuri mortale de turbare la bovine > „Pericolul este foarte mare, deoarece unii oameni sunt tentați să ascundă și să pună în consum carnea de bovină bolnavă sacrificată”, relevă dr. Petrea Dulgheru, șeful DSVSA
Dr. Petrea Dulgheru, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare Suceava, a cerut prefectului județului, Sorin Arcadie Popescu, convocarea Centrului local de combatere a bolilor.
 

Dulgheru a fost nevoit să facă acest demers după ce la Panaci au fost confirmate, în doar 7 zile, la distanță de numai 1,5 km, două cazuri mortale de turbare la bovine, în 2011, în județ fiind înregistrate 5 situații de infestare cu virusul rabic numai la această specie. „Este o situație fără precedent, pentru că nu am mai avut așa ceva. Pericolul este foarte mare, deoarece unii oameni sunt tentați să ascundă și să pună în consum carnea de bovină bolnavă sacrificată. Aceasta întrucât, inițial, simptomatologia este foarte ștearsă, apărând un muget mai deosebit, o ușoară salivare și stare de neliniște. Mai mult, unele animale pot muri fără simptome deosebite”, evidențiază dr. Dulgheru. Șeful DSVSA precizează că grav este și faptul că numărul de bovine decedate din cauza rabiei este egal cu cel al vulpilor moarte în acest an din același motiv și care au fost aduse pentru analize la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Suceava. Dr. Petrea Dulgheru susține că în pădurile sucevene există foarte multe vulpi bolnave de rabie și reproșează gestionarilor fondurilor de vânătoare că nu vin cu probe la Suceava. Directorul executiv al DSVSA reliefează că pierderile pentru proprietari și bugetul statului sunt foarte mari, de până la 5.000 de lei de fiecare animal mort, suma reprezentând contravaloarea acestuia din urmă, cât și a incinerării cadavrului într-o unitate specializată autorizată. Dulgheru declară că în cadrul ședinței Centrului local de combatere a bolilor va trebui să fie aprobat și aplicat un program de vânare a vulpilor care, din cauză că blana animalelor nu mai are căutare, în ultimii ani s-au înmulțit excesiv. Despre aceeași prolificitate se poate vorbi și la jderi, însă pentru suprimarea acestora se va înainta un memoriu către instituțiile abilitate, animalul fiind încă ocrotit de lege. „Trebuie să luăm măsuri energice pentru reducerea numărului de vulpi, jderi, carnasiere, virusul rabic prinzând aproape toate speciile. Situația este destul de gravă, județul Suceava neintrând în cele 10 județe în care se face vaccinarea la vulpi cu momeli vaccinale împrăștiate din avion”, relevă dr. Dulgheru, menționând însă că, din cauza reducerii fondurilor pentru vaccinare, o metodă sigură de combatere este vânarea animalelor în exces. Dulgheru a atras atenția gestionarilor fondurilor de vânătoare că au obligația de a-și proteja zonele din administrare, „o vulpe turbată putând face ravagii, pentru că acestora le pică pradă căprioarele, cerbii, ciutele și chiar urșii”. De altfel, dr. Petrea Dulgheru propune, ca măsură preventivă, adoptarea unei prevederi legale prin care gestionarii în cauză să fie obligați să suporte contravaloarea pagubelor produse de către animalele sălbatice vectori ai virusului rabic. Anul acesta în județul Suceava au fost înregistrate 13 cazuri de turbare, dintre care 5 la bovine, 5 la vulpi și câte unul la jder, dihor și câine.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: