Ce spun pacienții despre situația din medicina de familie

„Nu-s vinovați medicii, vinovați sunt cei care ne conduc”

În timp ce până ieri doar 15 medici de familie din județ au semnat actele adiționale de prelungire a Contractului-cadru pe 2010, restul medicilor de familie rămân neclintiți în decizia de a nu le semna și de oferi consultații „pro bono”, fără să elibereze documente în regim cu CAS.
 

„Nu-s vinovați medicii, vinovați sunt cei care ne conduc. Ne jupoaie de piele”, ne-a spus o pacientă aflată ieri dimineață în cabinetul unui medic de familie din municipiul Suceava. Reamintim că circa 157 de medici de familie din cei circa 280 din județ și-au exprimat în scris intenția de a nu semna actele adiționale pentru luna iunie. Între timp, la nivel central, reprezentanții organizațiilor medicinei de familie fac demersuri pentru rezolvarea situației, fiind depusă și o notificare referitoare la ilegalitatea actelor adiționale printr-o casă de avocatură. În urma unei dezbateri organizate duminică, Federația Națională a Patronatului Medicilor de Familie și Societatea Națională de Medicina Familiei au cerut “negocierea tuturor documentelor și actelor normative care ne privesc” și intervenția primului ministru pentru rezolvarea problemelor. Totodată, medicii de familie au anumite revendicări: “Cerem alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, creșterea treptată și substanțială a bugetului pentru asistența medicală primară până la cel puțin 10-12% din totalul cheltuielilor pentru sănătate, în următorii 5 ani, obligatoriu minim 9% pentru asistența medicală primară din total FNUASS pentru anul în curs”. Medicii mai doresc clarificarea normelor de aplicare a Contractului-cadru cu privire la asistența pacienților cronici, asigurarea valorii minim garantate atât per capita, cât și per serviciu, cu regularizări trimestriale, o valoare minim garantată la capitație de minimum 3 lei, iar la per serviciu, de minimum 2,5 lei, și modificarea formulei de calcul pentru punctajul la capitație. Ei mai doresc ca informatizarea cabinetului să facă obiectul unui contract separat negociat, iar cheltuielile să fie suportate de către MS și CNAS.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI