Agricultorii suceveni încă nu sunt amenințați de secetă

Așteptăm să plouă, așa cum se tot anunță, chiar dacă în această zonă pânza freatică este mai sus”, spune directorul executiv al DADR, Florinel Avasiloaiei
 

Culturile înființate în această primăvară în județul Suceava au răsărit deja și se bucură de condiții prielnice, declară directorul executiv al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR), Florinel Avasiloaiei, subliniind că, deși nu există un deficit important de apă în sol, de dorit ar fi să vină ploile. Chiar dacă în ultimul timp vremea a fost înnorată, iar prognozele anunțau precipitații, acestea din urmă au fost neînsemnate cantitativ. „La noi, deocamdată, apă în sol există. Toate culturile care au fost însămânțate sunt în fază de răsărire, deci nu putem să spunem că ne confruntăm cu fenomenul de lipsă de apă sau cu cel de secetă. Însă, așteptăm să plouă, așa cum se tot anunță, chiar dacă în această zonă pânza freatică este mai sus. Se știe că, după ce plantele se înrădăcinează, apa din adâncime, prin capilaritate, se ridică la suprafață, proces invers din perioadele cu precipitații”, explică șeful DADR, Florinel Avasiloaiei, accentuând că județul este într-o fază în care încă are rezerve de umiditate în sol. Avasiloaiei mai precizează că, în afara unor mici excepții, grâul din acest an arată bine, iar dacă nu vor interveni fenomene meteorologice deosebite, recolta va fi una pe măsură. „Culturile de grâu sunt în general bune, cu excepția unor suprafețe care au fost semănate târziu în toamnă. Însă, și acestea au o densitate acceptabilă și pot fi ajutate cu îngrășăminte foliare. Acum se lucrează din plin la erbicidare, o lucrare deosebit de importantă pentru culturile de păioase”, a evidențiat directorul executiv al DADR, Florinel Avasiloaiei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI