Plan de măsuri, în ședință extraordinară

Febra aftoasă din Bulgaria și Turcia pune în alertă Suceava

> Se interzic importurile de animale din cele două țări > Animalele care au trecut peste frontieră vor fi sechestrate pe loc > Se interzice, de asemenea, pășunatul și adăpatul în zona de frontieră
 

Având în vedere evoluția febrei aftoase pe teritoriul Bulgariei și Turciei și apariția unui număr foarte mare de focare în aceste țări, Comitetul pentru Situații de Urgență Suceava a aprobat, ieri, în ședință extraordinară, un plan de măsuri pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase pe teritoriul județului Suceava. Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, planul de măsuri a fost întocmit de Gru-pul de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de epizootii și supravegherea contaminării radioactive, chimice, bacteriologice a produselor vegetale și animale. Prin acest plan de măsuri se prevede interzicerea importurilor din Turcia și mișcările prin comerț intracomunitar din Bulgaria de animale vii din speciile susceptibile a fi contaminate, dar și a produselor de origine animală și a subproduselor. Totodată, aflăm că vor fi extinse controalele în trafic cu echipe de control mixte formate din polițiști, jandarmi și medici veterinari oficiali, pentru a depista eventualele transporturi ilegale de animale. Mai mult, Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră Suceava va lua măsuri pentru a împiedica pe orice cale trecerea liberă a animalelor domestice și sălbatice receptive de o parte și de alta a liniei de frontieră. „Se vor sechestra pe loc și se vor supune examenelor sanitar-veterinare animalele care au trecut peste frontieră în interiorul țării. Totodată, se va interzice pășunatul în zona de frontieră pe o adâncime mai mare de un kilometru. Va fi interzis adăpatul pe linia de frontieră, în caz de forță majoră acesta se va permite numai în amonte de localitățile vecine de pe malul opus, din țara vecină”, se mai arată în acest plan de acțiuni. Comitetul pentru Situații de Urgență Suceava a mai stabilit că silvicultorii vor anunța imediat medicului veterinar orice suspiciune de boală la animalele sălbatice sau dacă au găsit animale moarte în fondul silvic. Prefectul Sorin Arcadie Popescu a solicitat instituțiilor statului să depună toate eforturile, conform competențelor acestora, pentru implementarea măsurilor aprobate.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI