Municipalitatea suceveană scapă de o parte din povara subvenționării energiei termice

Potrivit unui ordin al ANRE, Termica va beneficia de un bonus la producerea energiei termice în sistem de cogenerare, acesta urmând a ușura presiunea de pe bugetul local
 

Primăria Suceava are șansa de a plăti mai puțin în contul diferenței dintre prețul de producere și transport al energiei termice și cel achitat efectiv de consumatori. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Lungu, care spune că, de la 1 aprilie, în conformitate cu un ordin al Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei Electrice (ANRE), se acordă un bonus la energia electrică produsă în centralele de cogenerare care au ca produs secundar agentul termic pentru prepararea apei calde și încălzire, beneficiară urmând a fi și SC Termica. „Astfel, de la 1 aprilie, prețul de producere a energiei termice la gardul centralei este 139,16 lei, în comparație cu 223,18 de lei, cât este în prezent. De asemenea, la acesta se adaugă prețul de transport și distribuție, care este 99,82 de lei. Înseamnă că primăria va plăti mai puțină subvenție. Avem prețul pe care îl plătește populația, de 178 de lei, Consiliul Local achitând 124 de lei subvenție la gigacalorie. Dacă se aplică noile prevederi, vom suporta doar 54,3 lei, iar în măsura în care vom funcționa pe cogenerare, sarcina pe bugetul lunar va fi mai mică”, declară primarul Ion Lungu. Edilul-șef spune că va avea discuții cu conducerea societății de termoficare Termica, astfel încât, până la 31 mai, să fie luată o decizie privind asigurarea căldurii în sezonul rece 2011-2012. Între timp, administrația locală așteaptă semnarea contractului pentru investiția pe care Adrem Invest București intenționează să o facă într-o nouă centrală termică de înaltă eficiență și care va însuma aproape 50 de milioane de euro. Principala prevedere din caietul de sarcini a fost cea referitoare la asigurarea unui tarif de furnizare de 116 lei a gigacaloriei la gardul unității, tarif la jumătatea celui actual de la Termica. Investitorul bucureștean se angajează la construirea unei centrale termice mixte pe biomasă și gaze naturale, acest din urmă combustibil urmând a fi folosit în perioadă de iarnă. „Așteptăm, de la o zi la alta, vești de la firma care a câștigat licitația pentru construirea unei noi centrale termice. Sper să se întâmple acest lucru până la sfârșitul lunii aprilie și, în funcție de strategia celor de la Termica, vom stabili modalitatea de funcționare în iarna care vine”, subliniază Lungu. Șeful administrației locale sucevene încă nu știe dacă se va renunța la CET și se va trece la cazanele de apă fierbinte (CAF) de la Ambro, așa cum se anunța la începutul anului, transferul ținând și de evoluția prețului huilei pe piața internațională. „Avem o mare problemă cu cărbunele, punctul meu de vedere fiind că este foarte dificil să se meargă pe huila de import. Vom vedea care este strategia exactă a Ministerului Administrației și Internelor, iar în funcție de aceasta Termica va lua o decizie”, explică Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: