Curățenia de primăvară

Parcă și dumnealui scos cu grabă din așternut, dis-de-dimineață, un consilier juridic al sindicatului celor ce vămuiesc și păzesc operațiunile de vămuire fu solicitat ieri să comenteze noua rundă din ceea ce deja se numește „Curățenia de primăvară”. S-a încumetat s-o facă (dacă nu, părea că emite o vinovată tăcere…) și s-a străduit să facă echilibristică pe o sârmă subțire, gata întinsă. Să spună, dar să nu supere rău pe nimeni. A apreciat întreaga acțiune (debutată la noi, la Siret) ca fiind una de dat bine în ochii Europei și s-a întrebat, cum nu singur se întreabă, până unde se va ajunge; dând a pricepe că vor cădea poate potârnichile, dar nu și vulturii. Iar apoi căpătând, la telefon, un aer candid și contemplativ, expiră mirat cum că de 20 de ani „se știa” de toată chestia…
 

L.D. Clement

Cum că de ce n-a fost băgată până acum în priză mașina de spălat?, cum că de ce a fost băgată taman acum?, ori, la urma urmei, de ce a fost băgată?, că se mai consumă și curent, ori riscă țara să rămână fără slujbași pe la porți – cam așa cred că ar fi trebuit să înțeleg. (…Iar dacă am înțeles prost, să fiu doar eu vinovatul!). Că este o vină grea, de plumb, ce ține de sistem (politic, administrativ, profesional, social) e limpede, nu trebuie să mă găsesc a insista. Că rufele murdare ce se flutură acum nu-s singure, nu-s din unica celulă cuprinsă de cancer a trupului, e, de asemenea, mult mai mult decât o bănuială. Și-atunci de ce să așteptăm, iar, o altă primăvară? În fond, trebuia început de undeva, din debara sau de pe balcon. Atât e de teamă însă: că ar putea trece campania repede, că mult gunoi ar putea ajunge sub preș, că încarcerații de-acum ar putea fi doar victime oarecare ale unui război prea ascuns.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: