Câmpulung Moldovenesc

Lansare de carte și picturi la bibliotecă

În organizarea Bibliotecii Municipale Câmpulung Moldovenesc a avut loc, de curând, o manifestare culturală cu două evenimente distincte. În fața unui public numeros și elevat, Decebal Alexandru Seul și-a lansat ultimele sale apariții editoriale, jurnalul de călătorie în Franța, ‘În orașul sfânt din Munții Pirinei’ și ‘Bună dimineața, viață!’, texte selectate din ‘Crai nou’ Suceava, ‘Curierul ucrainean’ București și alte publicații la care autorul a scris în perioada anilor 2005-2010.
 

Cel de-al doilea eveniment a prilejuit o întâlnire interesantă cu pictorul Vasile Hutopilă și o parte din creațiile sale (picturi în ulei, acuarelă și grafică). Se cere menționat faptul că numele amândurora se leagă de comuna îndepărtată din munți Izvoarele Sucevei (fostă Șipotele Sucevei, unde s-a născut Ciprian Porumbescu), comună pe care cei doi creatori au făcut-o aproape celebră cu oamenii, cu faptele și întâmplările lor de viață, cu locuri încântătoare pe care Dumnezeu le-a zămislit, parcă, spre a ne bucura și noi de ele, prin condeiul și penelul lor. Despre acestea și despre creațiile lor a vorbit un alt împătimit al scrisului, poetul câmpulungean Constantin Rusu Bucovineanu (care a prezentat cărțile lui Decebal Seul, expunere presărată cu amintiri din SUA, cu mărturisiri de dor de țară a celor din diaspora, Constantin Rusu Bucovineanu locuind mai mulți ani peste Ocean). Viața și opera pictorului Vasile Hutopilă au fost prezentate de directorul instituției gazdă, prof. Silviu Petrică Ciulei. Decebal Alexandru Seul este cunoscut cititorilor ziarului ‘Crai nou’ în care publică însemnări din comuna care l-a adoptat, comună căreia nu numai că i-a fost de ajutor prin nobila profesie de asistent medical, dar pe care a și reușit să o aducă în atenția lumii prin publicațiile sale în presă. Interesantă este evoluția lui Vasile Hutopilă. Cu ani în urmă, s-a prezentat la instituția culturală unde lucram un tânăr timid, venit de la Izvoarele Sucevei, cu câteva tablouri pictate de el. Mă consider un mare iubitor de artă și frumos, dar mărturisesc că nu mă pricep la pictură și de aceea nu i-am dat sfaturi. L-am îndemnat doar să persevereze, l-am încurajat și, la prima ocazie, l-am invitat să expună, acest lucru fiind considerat de pictor lansarea lui la Câmpulung Moldovenesc, în 1975. Vasile Hutopilă n-a uitat și a mărturisit-o public. Au trecut anii. Între timp, Vasile Hutopilă s-a perfecționat, a făcut studii de specialitate și iată-l acum cu un palmares bogat, cu premii obținute la diverse festivaluri, manifestări de gen, de la Brașov și Vaslui (acolo unde s-a stabilit și a lucrat mai mulți ani), Sibiu, București, Constanța etc. Mândria lui o constituie însă premiul întâi obținut la un festival internațional desfășurat în septembrie 2010 la Santo Stefano, Calabria – Italia și faptul că, în colecții particulare, dar și în instituții de cultură din țară și chiar de peste hotare se găsesc și picturi ale sale. Lucrările lui Vasile Hutopilă, prezentate doar pe ecran (manifestarea s-a desfășurat în sala Biblionet a bibliotecii), au încântat privirile participanților, nu numai prin diversitatea subiectelor, ci mai cu seamă prin culorile calde, vii, ce te transpun parcă în altă lume. Prin cuvântul primarului municipiului, dl Gabriel Constantin Șerban, și al altora care și-au exprimat impresiile, participanții pot spune că au urmărit o manifestare care i-a încântat și care le-a prilejuit adevărate momente de relaxare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: