Recensământul general agricol, în linie dreaptă spre finiș

Cei 1037 de recenzori au trecut pe la 85% dintre exploatații, colectarea datelor în teren având ca termen limită data de 31 ianuarie 2011
 

În județul Suceava, recensământul general agricol a intrat în linie dreaptă spre termenul limită de încheiere a acțiunii. Cel puțin așa susține directorul executiv al Direcției Județene de Statistică, Stelian Ruscior, care precizează că recenzate au fost circa 85% dintre exploatațiile care fac obiectul recensământului. Ruscior spune că există premise ca, efectiv, formularele de recenzare să fie completate până pe 20 ianuarie, astfel încât, imediat după aceasta să se consume și o etapă de prelucrare a datelor adunate. Șeful DJS susține că, dacă inițial s-au întâmpinat unele dificultăți legate de reticența fermierilor recenzați, în urma campaniilor de informare aceștia au devenit mai maleabili și au cooperat cu recenzorii care le-au bătut la porți. Stelian Ruscior reliefează că recenzarea este mai facilă în zonele montane, întrucât proprietarii dețin, în special, pajiști și animale. În schimb, la munte, un impediment îl constituie distanța mare dintre gospodării. În zonele Rădăuți și Fălticeni, din cauza „elementelor” variate supuse recenzării, procedura este mai îndelungată, durând, pe alocuri, și peste o oră de fiecare exploatație. Formularul de culegere a datelor este structurat pe 14 capitole care cuprind informații generale privind exploatația agricolă, modul de utilizare a terenului, irigațiile, efectivele de animale, pășunatul și adăposturile pentru animale, mașinile și echipamentele agricole, agricultura ecologică, dar și referitoare la persoanele care au lucrat în agricultură. Înregistrarea datelor se efectuează pe baza liberei declarații a cetățenilor, prin interviu față în față, nefiind obligatorie prezentarea de documente justificative. În județul Suceava, în acțiune sunt antrenați 1037 de recenzori, colectarea datelor în teren desfășurându-se în intervalul 2 decembrie 2010 – 31 ianuarie 2011. Constituite au fost 1037 de sectoare și 175 de secții de recensământ, numărul exploatațiilor agricole supuse recenzării fiind de 188.200. Media pe recenzor este de 181,5 exploatații agricole, din cauza distanței mari între exploatații, la munte sectoarele având un număr de exploatații sub media pe țară. La orașe și la câmpie, numărul de exploatații agricole se apropie de limita maximă de 200 pe recenzor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: