Direcția Silvică Suceava, niciodată în criză

> Instituția a încheiat anul 2010 cu un profit considerabil și cu o cifră de afaceri mai mare ca în 2009 > Agenții economici au cumpărat deja aproape 400.000 mc de lemn din producția anului 2011 > Cerbii, urșii, cocoșii de munte și mistreții de Bucovina au băgat în buzunarul Direcției aproximativ 100.000 de euro De criză economică și lipsă de bani s-au plâns mai toate instituțiile din județul Suceava. Nu și Direcția Silvică locală însă, care a încheiat 2010 pe val, cu o cifră de afaceri cu aproximativ 10% mai mare ca în 2009, dar și mai mare decât își propusese instituția la începutul anului ce tocmai s-a încheiat.
 

Bucovina

Mai precis, DS Suceava a realizat o cifră de afaceri de 125 de milioane de lei, din care 7 milioane de lei reprezintă profitul, fiind pe plus, aflăm, la mai toți indicatorii realizați în sectoarele pe care le administrează. Exploatarea și vânzarea masei lemnoase a fost cea mai profitabilă activitate în 2010, silvicultorii reușind să vândă nu mai puțin de 1,3 milioane mc de lemn către diverși agenți economici și persoane fizice. Referitor la această activitate, și 2011 are semne bune, pentru că la licitația mare organizată de Direcția Silvică pentru producția anului viitor s-au găsit deja clienți pentru aproape 400.000 mc de masă lemnoasă, la prețuri și cu până la 70% mai mari decât cele de pornire. S-au adunat de asemenea bani buni la DS Suceava și din valorificarea ciupercilor comestibile (200 tone), a fructelor de pădure (217 t), plantelor medicinale (30 t), a păs-trăvului (16 t). Veniturile obținute în 2010 din activitatea de vânătoare (taxe de organizare, de vânătoare) n-au fost deloc de neglijat într-un an în care vremea cu o toamnă mult prea caldă n-a fost propice pasiunilor vânătorești. Chiar și așa, sezoanele de vânătoare la mistreț, cerb, cocoș de munte, urs, desfășurate până la sfârșitul anului trecut, au adus la DS Suceava aproape de 100.000 de euro, valoare la care se adaugă și sumele obținute din vânzarea celor 16 t de carne de vânat. Și „marea partidă”, cea la care participă de câțiva ani deja un mare grup de spanioli amatori de mistreți din Bucovina încă nu s-a desfășurat, ea fiind programată în jur de 24 ianuarie. Partea de regenerare a pădurilor s-a încheiat anul trecut în cel mai mulțumitor mod. Dacă silvicultorii și-au propus în ianuarie 2010 regenerarea a 1400 ha de pădure, suntem informați că au realizat această activitate pe aproape 1600 ha. De asemenea, dacă în plan erau prinse 950 ha pentru împăduriri, s-a reușit plantarea de păduri noi pe 1026 ha. Pe mai mult de 10.000 ha de pădure s-a procedat pe parcursul anului 2010 la lucrări de îngrijire a arborilor tineri. Inițial, silvicultorii își propuseseră să realizeze aceste lucrări pe 8800 ha, dar au făcut-o pe 9430 ha, suprafață la care s-au adăugat și cele peste 630 ha care nu sunt în proprietatea statului, dar sunt administrate, prin contract, de Direcția Silvică Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: