Dezechilibrul dintre numărul de salariați și pensionari poate duce la blocarea plăților

Dacă după 1990 în țările europene s-a mers pe reducerea impozitării forței de muncă, în paralel cu o impunere mai mare a averilor și a consumului de lux, în România s-a întâmplat exact invers, a declarat, într-o conferință de presă, vicepreședintele PRM Suceava, Marcel Murariu.
 

El a spus că la costul împovărător al locurilor de muncă din țara noastră au aport inclusiv contribuțiile covârșitoare suportate direct de către angajator. „Pentru a achita un salariu net la nivelul celui mediu net pe economie, la noi pe un agent economic îl costă locul de muncă de 2,4 ori mai mult. În Spania, spre exemplu, costul unui loc de muncă este de 1,4 ori mai mare decât salariul mediu net, iar în Germania, de 1,7 ori”, relevă Murariu, opinând că, în consecință, nu este de mirare că se înregistrează un ridicat nivel al muncii la negru, dar nici faptul că agenții economici nu-și plătesc obligațiile la buget. Pe de altă parte, precizează Murariu, printr-o asemenea politică, investitorilor străini li se anulează avantajul forței de muncă ieftine, ei nepermițându-și să întrețină munca fără forme legale, și nici să nu achite contribuțiile legale. Marcel Murariu a remarcat că România a ajuns să aibă mai mulți pensionari decât salariați, adică mai mulți beneficiari decât contribuabili la bugetul asigurărilor sociale. „De vină pentru asemenea situație este politica guvernelor postdecembriste, care, indiferent de coloratură, au preferat pensionarea anticipată în loc de scoaterea în șomaj. În sistemul de pensii, raportul contribuabili-beneficiari a fost dramatic inversat, iar acesta tinde să devină un obstacol în calea revigorării și dezvoltării economiei românești. Nu în cele din urmă, se riscă și ajungerea la blocaj în ceea ce privește plata salariilor, iar, pe cale de consecință, și a pensiilor”, a declarat Marcel Murariu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: