Suceava, județ liber de epizootii

„Am muncit mult, nu am crezut că putem ajunge până aici, însă am reușit să fim printre puținele județe din țară cu o asemenea realizare”, relevă directorul executiv al DSVSA, dr. Petrea Dulgheru
 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava se mândrește că a scăpat județul de epizootii. „În urmă cu 5 ani aveam o hartă care era roșie. Acum sperăm ca, la sfârșitul anului, aceasta să rămână verde, cum este acum. În momentul de față nu avem niciun focar de boală. Excepție fac două cazuri de trichineloză la mistreț și cal, dar care sunt rezolvabile”, a declarat dr. Dulgheru, exprimându-și speranța că nu vor reveni îmbolnăvirile cu rabie, cu care județul Suceava a avut mult de furcă. Directorul executiv al DSVSA arată că, în acest an, au fost sacrificate, pe motiv de boli contagioase, peste 100 de cabaline și mai mult 30 de bovine, proprietarii fiind despăgubiți la valoarea de piață a animalului. „Din moment ce animalul a fost declarat pozitiv, în termen de 10 zile este sacrificat, iar după 30 de zile omul își primește banii. În acest fel, într-un an, județul Suceava a rămas curat din acest punct de vedere. Este foarte important pentru turiști să ajungă într-un județ liber de leucoză, bruceloză, antrax, anemie infecțioasă, gripă aviară, gripă porcină, pestă porcină, pseudopestă, rabie și altele. Am muncit mult, nu am crezut că putem ajunge până aici, însă am reușit să fim printre puținele județe din țară cu o asemenea realizare”, relevă directorul executiv al DSVSA. Dr. Dulgheru arată că au existat situații în care lucrătorii instituției au avut de suferit de pe urma proprietarilor recalcitranți, care nu voiau, sub nicio formă, să renunțe la animalele bolnave. „Am apelat la fel de fel de metode, însă nu ne-a fost ușor. Am întâmpinat și cazuri în care proprietari îndrăgostiți de animale ne-au așteptat cu topoarele la poartă”, a reliefat Petrea Dulgheru.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: