„Marea debarasare” se face mică

Fiecare primărie își va gestiona pe cont propriu hârburile electrice și electronice, ținând acțiuni trimestriale de strângere a DEEE
 

La ultima ediție din acest an a campaniei „Marea debarasare”, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute, în județul Suceava au fost strânse 830 kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), informează Agenția pentru Protecția Mediului. Directorul executiv al instituției, Iluță Cocriș, informează că, potrivit noilor prevederi legale în domeniul gestionării DEEE, de la anul fiecare unitate administrativ-teritorială va trebui să-și organizeze pe cont propriu adunarea separată a acestor deșeuri de la gospodăriile particulare, fie prin intermediul operatorului de salubritate, fie cu un alt operator autorizat. „Frecvența acțiunilor va fi cel puțin trimestrială, astfel încât marea debarasare va cuprinde încet, dar sigur, întreg teritoriul județului”, relevă dl Cocriș. În 2010, sub acest slogan au fost organizate 4 acțiuni trimestriale de colectare selectivă, acestea adresându-se, în special, orașelor cu peste 20.000 de locuitori, respectiv municipiilor Suceava, Fălticeni, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc. Prima ediție, adică cea din ianuarie, a avut loc după modelul vechi, adică cel al colectării lunare, ocazie cu care s-au strâns 285 kg de hârburi. Deoarece cantitățile colectate erau mici, pentru eficientizare s-a hotărât „trimestrializarea” acestora. Astfel, în campania din luna martie, la care, pe lângă municipiile amintite a participat și municipiul Vatra Dornei, s-au ridicat de la punctele amenajate 1113,5 kg de aparatură electronică și electrocasnică uzată, în timp ce, in iunie, sucevenii au renunțat la 1036 kg de DEEE. Spre deosebire de cele anterioare, la acțiunea din octombrie în program au fost incluse și 25 de 1ocalități rurale. Cantitatea colectată pe traseele de la sate – de 9119 kg – a depășit cu mult pe cea strânsă în cele 4 municipii – de 419 kg. Conform HG nr. 448/2005, România are un angajament de 4 kg de locuitor și an, în 2009 adunându-se doar puțin peste 1 kg de fiecare locuitor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: