Ca-n povești

Când începuse să se vorbească despre modernizarea DN 17, gândul mi-a zburat imediat spre excepționalele schnell-strasse nemțești, adevărate autostrăzi „în mic”. O delegație de ziariști bucovineni din nord și din sud trebuia să ajungă la Augsburg la o anumită oră dintr-o anumită zi. De la Nürnberg aveam două posibilități: pe autostradă, dar înconjuram mult, și pe o asemenea „stradă rapidă”, care cobora direct la Augsburg. Am ales strada (drumul) rapid și am ajuns la vreme. Experiența a fost inversă pe DN 17. Am evaluat cât ne-ar trebui ca să ajungem la prânz la tribunalul din Bistrița, unde aveam termen pentru „trafic de influență”. Traficul pe DN 17 a fost însă infernal pe porțiunea împădurită de până la Bârgaie, unde se lucra la drum. Cum socoteala de acasă nu s-a potrivit, am întârziat la proces.
 

N-a fost însă să fie drum rapid acest nou DN 17. Poate că la vremea proiectării lui era încă validă ideea construirii unei „autostrăzi a Nordului” (calchiez recenta formulare a președintelui Gheorghe Flutur), care să lege Ungaria, prin Maramureș și Bucovina, cu Chișinăul, și apoi cu Odesa la Marea Neagră, un culoar pentru care par să se fi bătut la Bruxelles ungurii mai ales. Dacă s-ar fi construit acea autostradă, într-adevăr DN 17 nu merita regimul de drum rapid. Cum însă ideea acelei autostrăzi pare a fi fost înmormântată, e păcat… În sfârșit, DN 17 arată astăzi cum arată și are evident o cu totul altă imagine decât cea de la debutul lucrărilor. Până la urmă istoria lui nici nu va mai conta. Cui îi va păsa cine l-a pus pe lista finanțării și care l-a inaugurat? Cui îi va păsa cine și cât de greu l-a construit? Important este că o călătorie din Bucovina în Ardeal va fi nu numai mai scurtă ca timp, ci și una de plăcere. Plăcerea de a conduce pe un drum bun, plăcerea de a-ți simți mașina sforăind și nu gemând, plăcerea de a alege soluția cea mai convenabilă dintre facilitățile moderne create în numeroasele locuri înguste ale rutei ce leagă peste munți Moldova de Ardeal. Ca-n povești: când ajunge pe tărâmul fericirii, Harap Alb uită de toate încercările la care a fost supus până acolo…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: