„Ștefan cel Mare” la 150 de ani

Patru maeștri „ștefaniști” au lăsat urme celebre în arta plastică românească

Ilarion Șuhan, Ion Cârdei, Dimitrie Loghin și Ion Grigore sunt cei 4 maeștri ai artei plastice omagiați la Colegiul Na-țional „Ștefan cel Mare“ prin expoziția de pictură „Spre ficțiune, prin fereastra realității”, vernisată ieri.
 

Primii trei au fost profesori la acest colegiu, în anumite perioade de timp, iar ultimul a fost elev, motiv pentru care a fost organizată expoziția în cadrul manifestărilor dedicate împlini-rii a 150 de existență a colegiului, în ziua numită „a Artelor”. Dacă ar fi trăit, Dimitrie Lo-ghin ar fi împlinit, miercuri, 100 de ani. El a „slujit” colegiul timp de 37 de ani, fiind profesor de desen și caligrafie. Sub îndrumarea lui de maestru au ieșit în lume mari artiști plastici, printre care Ion Grigore. Despre Dimitrie Loghin se spune că „desena încet”, dar linia lui era „foarte fermă”. „Deși s-a născut la sat, el a devenit pictor al orașului, în tablourile sale se regăsesc toate casele din Suceava. El a abordat toate genurile – portret, compoziție, peisaj, natură statică”, a spus la vernisaj Lucia Pușcașu, artist plastic și președinte al filialei Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici. Un alt profesor care i-a învățat pe elevi „frumosul” este Ilarion Șuhan (1890-1924). El a studiat la Academia de Arte Plastice de la Viena, s-a căsătorit și a trăit într-un sat din apropierea Sucevei, fiind profesor de desen la Liceul „Ștefan cel Mare” în perioada 1913-1914. Despre acest artist, Lucia Pușcașu a spus că este reprezentantul academismului, că stăpânește foarte bine proporțiile și că „reușește să transmită din interior trăirea personajelor din portretele sale”. Spre deosebire de Șuhan, Ion Cârdei (1906-1970), profesor la „Ștefan cel Mare” în perioada 1930-1936, „este mai spontan și mai liber în expresivitatea plastică”, este de părere Lucia Pușcașu. Pictorul Ion Grigore a fost prezent ieri la eveniment, așa cum a fost prezent și când colegiul a împlinit 125 de ani. El s-a născut la Corni-Liteni în 1940 și a fost elev al colegiului începând din 1952, când era în clasa a VII-a, an în care „am fugit din comuna mea, fiindcă urma să fiu dat afară, nu pentru pozne, pentru altceva”. L-a avut ca profesor pe Dimitrie Loghin, apoi a urmat Institutul de Arte Plastice „Ion Grigorescu” din București. A predat apoi la Academia de Artă din București, din 1965 participă la expoziții de artă, iar din 1968 este membru al UAPR. El a mărturisit asistenței de ieri de la vernisaj că, pe când avea serviciu, era „pictor de duminică”, apoi a fost „pictor de sâmbătă și duminică”, iar acum, la pensie, s-a retras în satul natal, fiind „pictor de toată săptămâna”. Ion Grigore nu vorbește prea mult despre propria persoană, considerând că „tot ceea ce sunt eu, vorbele mele, sunt agățate de pereți”. Despre formarea sa ca artist, el a spus la vernisaj: „Într-o vară eram Grigorescu, în alta pictam ca Andreescu, apoi m-am apucat să pictez ca Palade. L-am copiat și pe Tonitza, iar într-o vară am fost Van Gogh. Pe urmă m-am întors la ce mi-a dat mama și am făcut ce am crezut eu, dar după ce am trecut prin școală”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: