Ziua pompierilor la Suceava

Atmosferă de gală, ieri, pe strada Universității nr. 14 din Suceava, la sediul ISU „Bucovina”, unde Ziua pompierilor din România, „sărbătorită prin muncă”, după cum s-a exprimat șeful celor aproape 1000 de militari ai acestei arme din județ, col. Ion Burlui, a fost marcată prin câteva momente speciale.
 

Trecut și prezent și-au dat bărbătește mâna, la ora 10 fix, în careul unității, foști comandanți ai structurii, cadre militare în rezervă sau în retragere întâlnindu-se cu actuala conducere, pentru a asista la câteva exerciții demonstrative din „arsenalul” tehnico-tactic al zilelor noastre. Descarcerarea unei „victime” de accident rutier, prin dezmembrarea de facto a unei Dacii vechi, s-a numărat printre deliciile asistenței. Completate în mod firesc, ulterior, cu o regulamentară și cordială cupă de șampanie. În semn de prețuire, colonelul Ion Burlui a oferit diplome cadrelor militare în rezervă sau în retragere prezente la festivitate. Presei, el a comunicat clar, precis și fără acolade, ca o intervenție la un incendiu: „Ne dorim să fie pace, liniște, stabilitate, rezultate bune, o protecție cât mai eficientă pentru cetățeni”. Sărbătoarea de ieri a prilejuit avansarea în grad, înainte de stagiul minim, a unui ofițer și a 9 subofițeri (care s-au remarcat prin toată activitatea, dar și în cadrul intervențiilor la inundațiile din vara aceasta). Mâine, de ziua patronului spiritual al pompierilor, Sf. Iosif cel Nou de la Patraș, la biserica unității din apropiere se vor sfinți cele trei clopote ale locașului de cult cu același hram. În toamna anului 1653, în plin asediu turcesc al Timișoarei, sfântul ierarh împiedica incendierea orașului, opunând flăcărilor puse de otomani ploaia năprasnică dată de Dumnezeu ca răspuns la rugăciunile sale. În fața locașului de cult de pe strada Universității au fost amplasate un vechi tun de apă și o statuie în bronz purtând o inscripție simplă: “Pompierul”. În plină Revoluție de la 1848, în Dealul Spirii din Capitală, o companie de pompieri condusă de cpt. Pavel Zăgănescu înfrunta eroic corpul de armată otoman în fruntea căruia se afla Kerim Pașa.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI