Servicii în beneficiul persoanelor peste 60 de ani

„Planul de servicii sociale pentru vârstnici – Regiunea Nord-Est, model de planificare a serviciilor integrate ca instrument de incluziune socială” este numele unui proiect derulat în această perioadă de Fundația de Îngrijiri Comunitare din București.
 

În județul nostru, după cum ne-au informat organizatorii, se derulează acțiuni în baza parteneriatului încheiat între fundație și Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava, pentru realizarea unui plan de servicii sociale pentru vârstnicii din județ. Proiectul, cu dimensiuni regionale, a propus acțiuni similare în județele Neamț, Bacău, Vrancea, Botoșani, Galați, Iași și Vaslui. Etapa următoare vizează interpretarea datelor cantitative și calitative despre vârstnicii din județele Moldovei de către specialiștii fundației și realizarea planului de servicii. Planul va prezenta situația, nevoile și problemele vârstnicilor din Moldova, evaluarea serviciilor existente în fiecare județ și recomandări privitoare la cele care ar fi necesare. Acțiunile la nivelul județului Suceava vizează întâlniri de lucru cu specialiști din toate instituțiile sociale care au ca beneficiari vârstnicii sau care dețin informații despre ei: Agenția Județeană pentru Prestări Sociale, Direcția de Statistică, Poliția Județeană, ITM, Casa de Pensii, ONG-uri active în sfera serviciilor sociale pentru vârstnici, cât și organizarea de focus-grupuri cu persoane în vârstă din diferite medii sociale (cămine de vârstnici, sisteme de îngrijiri la domiciliu sau alte centre de zi, vârstnici care primesc ajutor social sau vârstnici care nu beneficiază de niciun fel de servicii). Proiectul (demarat în noiembrie 2009 și prevăzut a dura un an) este finanțat din Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European, Fondul pentru Organizații Neguvernamentale, Componența 3 – Incluziune socială și acces la servicii sociale; proiectul este derulat, la nivelul județului, alături de DGASPC. Și în județul Suceava se are în vedere crearea unui grup de lucru ce, printre altele, are în vedere implementarea de proiecte în domeniul serviciilor comunitare (referitoare la îngrijiri integrate, socio-medicale, la domiciliu; externa-rea dirijată din spital și îngrijirea la domiciliu postspitalizare; servicii de asistență medicală, psihologică și socială pentru tinerii afectați de consumul de droguri), instruirea și formarea unor echipe de lucru care doresc să demareze servicii practice de îngrijiri comunitare. Grupul-țintă este constituit din persoane ce au depășit vârsta de 60 de ani.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI