Situația e bleumarin

Un institut (ba o firmă!) de cercetare a pieței, cu filială în România (unde se cotează, potrivit… propriilor cercetări, ca fiind prima structură de gen) a dat recent publicității rezultatele unui studiu (cofinanțat cu bani europeni) potrivit căruia aproape 65% dintre români cred că situația financiară a propriilor familii se va înrăutăți în următorul an (față de 30% anul trecut), doar 6% cred că situația lor se va îmbunătăți, iar 23% consideră că va rămâne așa cum este.

 

L.D. CLEMENT

Printre altele, 85% dintre ei cred că șomajul va crește; dar 4% zic că ba! Iar 10% zic că prețurile nu se vor majora. Potrivit aceleiași cercetări, indicele de încredere a populației ar fi înregistrat cea mai mare scădere din ultimii 10 ani, neîncrederea acesteia dublându-se, practic, față de cea manifestată în urmă cu 2 ani. Deși într-un ton profesionist, explicațiile pe care le oferă institutul pentru rezultate ca cele de mai sus ar putea căpăta un sens politic în cazul persoanelor sensibile, pentru care utilizarea unor termeni sau sintagme (chiar și fără apel la fondul lor) precum „program guvernamental de austeritate”, „deteriorarea situației economice generale”, „șomaj”, „inflație”, „evoluția prețurilor” (de fapt, majorarea) „sărăcie” și „sărăcire” (și aici raportul glăsuiește mai elegant: „obstacole în calea economisirii”, de pildă) înseamnă, bunăoară, atacuri la adresa
stabilității naționale. Ca și cum, nezicând numele celui necurat, te-ai și lepăda de povara gândului că ăla te așteaptă la cotitură. Procentele arată însă (din păcate; asta nu e fericirea cuiva!) că majoritatea românilor consideră că situația e albastră, e bleumarin chiar. Dar nu ce cred aceștia îmi atrage curiozitatea, ci ce cred ceilalți 6%, 4%, 10% (ca mai sus). Ce gândesc optimiștii, adică. Fiindcă tare l-aș mai întreba pe unul dintre ei: „Pe ce te bazezi, domle?!”. Și m-aș bucura sincer să aflu că se bazează pe ceva.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: