După Arbore și Țibeni

Arhiepiscopia ia șantierul de la capăt, construind 40 de case la Dornești

După Arbore mai întâi și după Țibeni – localitate în care a construit 20 de case în urma inundațiilor de la sfârșitul lui iulie 2008, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a luat din nou, de la capăt, munca pe șantierul refacerii, de data aceasta la Dornești, localitate lovită nemilos de ploile de la începutul acestui iulie. Luni s-au trasat jaloanele primelor 8 case care se vor ridica în zona numită „imaș”, iar ieri s-au turnat primele temelii. Sunt casele romilor strămutați de pe Strada Salcâmilor, o zonă de deal, căreia apele i-au dat ultima lovitură: alunecări serioase de teren.

 

Pe imaș, ieri dimineață erau „conturate” deja, cu frânghie, casele, pe pământul din care apa nu se scursese încă. O echipă de oameni veniți tocmai de la Iași ca să-i ajute pe cei loviți de inundații lucra acolo, alături de localnicii romi, viitorii proprietari: „Suntem de la Iași, am venit să ajutăm niște persoane, când am auzit de inundații. Suntem 4 inși. Trasăm și turnăm betoane, dăm o mână de ajutor. Nu mai stăm decât o săptămână, atâta”, ne-a spus Victor Pușcaș.
Arhiepiscopia a promis că va face la Dornești 40 de case în total, primele urmând să fie date în primire chiar săptămâna viitoare, „dacă ne lasă Bunul Dumnezeu”, spune preotul Cătălin Axinte, paroh al Biserici Sfântul Mina din Suceava, consilier eparhial, care coordonează lucrările de la Dornești. „Aici, pe imaș, sunt 8 case pentru comunitatea romă și mai sunt câteva lângă cursul apei, în total 40, la care Arhiepiscopia ajută cu forța de muncă și cu materiale în completarea celor trimise de Guvern. Lucrăm deocamdată cu 25 de oameni, săptămâna viitoare vor veni încă 4-5 echipe. Sunt oameni ai bisericii, preoți și enoriașii lor, din toate parohiile, alături de câteva firme care sponsorizează și ajută. Aceste 8 case pe care le facem pe cheltuiala Arhiepiscopiei sunt case ușoare, cu temelie, pereți de lemn, rigips, vată minerală. Nu știm când vor fi gata, dacă ne lasă bunul Dumnezeu, poate săptămâna viitoare. Locurile sunt trasate astăzi, turnăm deja temelia. Ieri s-a săpat, azi am venit cu fierul, punem rezistența după-amiază, turnăm temelia cu placă cu tot. La casele modulare venim cu modulele și numai le asamblăm. Modulele se construiesc la Suceava, sus, la atelierul de la Azil. Casele vin cu tot cu instalații, cu pereți de rigips, cu sobă, înăuntru, cu geamuri termopan, uși, podite, cu instalație electrică”, ne-a spus părintele Cătălin Axinte.
Echipele lucrează de dimineață până seara târziu. Alături de ele, ÎPS Pimen este prezent în fiecare dimineață de la 7. Fusese și ieri, dar plecase la Câmpulung să aducă cherestea, urmând să se întoarcă după-amiază.

„Bine că avem un Dumnezeu care se îndură și de necăjiți”

Pe imaș, Zamfira Marcu, ai cărei copii sunt printre cei care vor locui în casele respective, urmărea ce se întâmplă. Ea fusese strămutată de pe dealul de lângă strada Salcâmilor în urma inundațiilor de acum doi, lăsând cei 4 copii, cu familiile lor, în casa de acolo. Și ei au primit loc de acasă pe imaș tot atunci, numai că n-au avut cu ce să ridice casele. Anul acestea apele au zdruncinat și mai tare dealul, toate casele de acolo riscând să se prăbușească la cea mai mică alunecare de teren. „Mulțumim lui Dumnezeu că le fac casă, măcar să aibă unde sta. Casa era în partea ailaltă, dar acolo e alunecare de teren. Și inundație o fost, că toată apa ce se scurge din deal acolo se duce. Casa e încă în picioare, abia se ține, apa a trecut pe acolo și s-a dus pe vale, crezi că e iadul”. Zamfira spune că face parte din comunitatea romă numai cu numele: „Romi suntem, dar nu știm limba, cu românii am trăit aici. Ce, dacă avem lider țigan, crezi că se omoară pentru noi? Umblu prin gunoi, strâng vreo două sticle de plastic să dau de mâncare la copii.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: