Victor Pancu, despre culisele promovării în elita voleiului românesc

„Încă nu-mi vine să cred că am promovat“

La o zi după ce a promovat cu CSMU LPS Suceava în Divizia A1 de volei masculin, adică în elita națională a acestui sport, antrenorul Victor Pancu ne-a mărturisit că nu conștientizează încă performanța obținută de echipa locală de volei.

 

Victor PANCU

– Cum e, domnule Pancu? Sunteți din nou în Divizia A1!
– Încă nu-mi vine să cred că am promovat, deși ne-am dorit foarte mult acest lucru. Într-adevăr, am revenit în Divizia A1, după o
pauză de 13 ani.
– Dar dumneavoastră nu sunteți străin de acest nivel…
– Da. Am avut o perioadă de vreo 5 ani, prin ’80 și apoi între 1990 și 1997, când m-am ocupat de pregătirea echipei.
– Ați reușit promovarea cu o generație foarte tânără. Care e secretul?
– Secretul nu-l voi divulga, pentru că l-ar afla adversarii, dar pot spune că avem niște băieți ambițioși, care și-au dorit enorm de mult să ajungă la acest nivel și au muncit mult. Au avut o viață sportivă așa cum se cuvine și s-au pregătit exemplar. La toate acestea s-a adăugat sprijinul financiar mai consistent venit din partea Primăriei și Consiliului Local Suceava, Iulius Mall și, bineînțeles, CSM Suceava.
CSMU LPS Suceava va fi cea mai tânără echipă din prima divizie
– Cu acest lot am fi cam cea mai tânără echipă din Divizia A1. Așa este?
– Media de vârstă a echipei noastre este de 22 de ani, dar sunt conștient că vom avea nevoie de 3-4 jucători experimentați pentru a ne putea menține în prima divizie. Noi avem nucleul de bază Sasu, Orășanu și Giurcă, care sunt cei mai vechi la această echipă, lor alăturându-li-se Huțuleac și ceilalți, care au venit pe parcurs de la Dej sau de la LPS. Oricum, doar Andrei Sasu și Lucian Huțuleac mai au experiența unor meciuri în prima divizie. În rest, toți ceilalți vor fi debutanți. Atuul nostru a fost că am avut 8 jucători de valori apropiate, lucru care ne-a ajutat mult la turneul de la Botoșani.
– Ce s-ar fi întâmplat dacă nu ați fi promovat?
– Nu ne-a amenințat nimeni că se va desființa echipa sau că nu vom mai fi susținuți financiar, dar ar fi fost destul de neplăcut. Experiența turneului de promovare de anul trecut de la Craiova s-a văzut acum la Botoșani, deși și aici am avut emoții mari. Obiectivul nostru anunțat încă din luna august a anului trecut a fost participarea la turneul de baraj și forțarea promovării.
– Bun. Acum că ați promovat puteți să ne spuneți care vor fi primele jucătorilor pentru această performanță?
– Cred că se va ajunge undeva pe la 1000 de euro de jucător.

„Am vrut să nu mai bag echipa pe teren după arbitrajul din primul meci”

– Dacă ar fi să aruncăm o privire în urmă, la cele trei zile de turneu de la Botoșani, care ar fi concluziile?
– Am întâlnit trei echipe puternice și am remarcat o stare de presiune la nivelul lotului nostru de jucători. Din dorința de a evolua cât mai bine s-au făcut multe greșeli, mai ales în primul meci, cel cu CSM București. În plus, tragerea la sorți a fost total nefavorabilă și de aceea au apărut emoțiile că nu ne-am putea îndeplini obiectivul – promovarea. Se știa dinaintea turneului că CSM București și noi suntem echipele favorite, dar în sport tot timpul se pot produce surprize. CSM București a analizat foarte bine jocul nostru și în plus în jocul cu ei maniera de arbitraj a fost nefavorabilă.
– Adică?
– Păi, de exemplu, eram întrerupți din joc de fiecare dată când eram noi pe val. Ba ni se spunea să nu ne bucurăm cu fața la adversar și alte asemenea lucruri derizorii până la urmă. Am și sunat la Federație și am solicitat ca unul dintre arbitrii din primul meci să nu ne mai oficieze în partidele cu Timișoara și Rapid. Dacă îl aveam tot pe acel arbitru era deciși să nu mai intrăm pe teren.

„Am jucat la 40% din capacitatea noastră”

– Au urmat victoriile cu Timișoara și Rapid…
– Două meciuri mult mai bune, dar în care plecam cu statutul de favoriți. Cu Timișoara am câștigat lejer primul set, în al doilea ne-am relaxat puțin, iar în setul trei bănățenii ne-au pus ceva probleme doar pe final, când ne-au egalat la 22, dar apoi am învins. Cu Rapid a fost un meci de care pe care. Miza mare și-a pus amprenta asupra jocului, mai ales în primul set, pe care l-am pierdut. A venit și accidentarea lui Someșan, dar ne-am revenit și pe fondul unui joc bun am câștigat. Oricum, eu sunt de părere că la acest turneu am jucat la 40% din capacitatea noastră.
– Atunci e bine. Ce urmează pentru echipă?
– Săptămâna aceasta vom avea o întâlnire cu toți sponsorii echipei. Le vom mulțumi pentru sprijinul acordat și vom discuta despre viitorul acestei echipe. Totodată va trebui să fac o proiecție de buget pentru sezonul viitor.
Pentru rămânerea în elită ar fi nevoie de un buget de trei ori mai mare
– Cheltuielile sunt mult mai mari la nivelul primei divizii. Cum o să vă descurcați?
– Într-adevăr, cheltuielile sunt de 3-4 ori mai mari. De exemplu înscrierea în campionat e 200 de euro în comparație cu 50 de euro cât e în A2. Vor fi deplasări lungi, va trebui să aducem 3-4 jucători experimentați pentru a ne acoperi posturile. De exemplu, în prima divizie organizarea unui meci de acasă costă cam 2000 de lei. Ca să rămânem în prima divizie cred că am avea nevoie de un buget de 5 miliarde de lei vechi, ceea ce în această perioadă e destul de greu de obținut.
– Aveți deja în minte jucătorii pe care îi vreți la echipă?
– Da. În principiu cam știu, dar deocamdată nu pot da numele pentru că ar putea intra pe fir și alte echipe. În orice caz noi vom pune accentul pe jucătorii localnici. Ei trebuie să fie în prim-plan și să progreseze cât mai mult.

„Dacă se rezolvă câteva probleme, sunt șanse destul de mari să jucăm la Unirea”

– Unde va juca CSMU LPS Suceava meciurile de acasă?
– Cred că în Sala „Unirea”. Dacă se vor rezolva problemele cu tavanul și cu jumătate din suprafața podelei vom putea juca acolo. Noi fiind obișnuiți cu sala am avea un avantaj în fața echipelor oaspete, care sigur ar fi încurcate de dimensiunile minime ale sălii.
– Vor fi noutăți în ce privește stafful tehnic?
– Am nevoie de încă un antrenor cu personalitate lângă mine și mă gândesc poate Semenciuc sau Benedekt vor accepta propunerea de a mi se alătura. În acest sezon m-a ajutat foarte mult domnul antrenor Dan Gavrilă de la Piatra Neamț și Mircea Gătej, fostul statistician al echipei naționale de volei a României, cărora le mulțumesc pe această cale. Mulțumiri mai aduc încă o dată tuturor celor care au fost aproape de echipă, suporterilor, autorităților locale, sponsorilor.
– Și pentru că sunteți un cititor fidel al cotidianului „Crai nou”, redacția ziarului nostru vă felicită pentru această performanță!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: