Să ne reamintim, măcar, de ziua ei națională

Sucevenii sunt din ce în ce mai bolnavi de inimă

Ieri a fost Ziua Națională a Inimii, prilej cu care medicii ne recomandă să ne… reamintim că numărul persoanelor cu boli cardiovasculare este în continuă creștere în județul Suceava, la fel și la nivel național.

 

Potrivit directoarei adjuncte de la Direcția de Sănătate Publică Suceava, dr. Marilena Grădinaru, în 2008 erau 64.541 de pacienți cu hipertensiune arterială, în 2009 numărul crescând la 68 537, prevalența acestei boli fiind de 9,10% în 2008 și de 9,65% în 2009. Totodată, în 2008 au fost diagnosticați cu cardiopatie ischemică 34 158 suceveni, iar în 2009 – 35 677, prevalența crescând de la 4,8% în 2008 la 5,02% în 2009.
Alimentația nesănătoasă, cu multe grăsimi, consumul de tutun și alcool sunt o parte din cauzele care provoacă astfel de boli, la care se adaugă, nu în ultimul rând, lipsa mișcării. Dr. Grădinaru spune că bolnavii de inimă trebuie ne-apărat să-și rezerve 30 de minute, măcar 3 zile pe săptămână, în care să facă “eforturi moderate”. Sunt recomandate gimnastica aerobică, joggingul, dansul și unele sporturi precum baschetul, care se pot juca în curte sau în spații mai restrânse. “Se poate face mișcare în parcuri, pe terenuri de sport, la lizierele pădurilor etc. Există și legislația din cadrul Programului național de mișcare pentru sănătate care prevede că proprietarii unor baze sportive trebuie să le pună gratuit la dispoziție pentru mișcare. Ne propunem o colaborare cu societatea civilă pentru a desfășura aceste activități și a veni în întâmpinarea populației care vrea să facă mișcare”, a precizat ieri directoarea adjunctă.
Ziua Națională a Inimii are anul acesta sloganul “Mișcarea pentru sănătate”.
Tot ieri s-a marcat și Ziua Internațională a Astmului, o boală care constituie în prezent “o problemă majoră de sănătate”, în ultimii 10 ani numărul bolnavilor cu astm dublându-se. În prezent suferă de astm 300 milioane de oameni și se estimează că în 2025 vor fi 800 milioane.
Special pentru această zi, ieri, în fața Casei de Cultură, DSP a organizat, cu sprijinul unor firme de medicamente, determinări prin spirogramă ale volumului respiratoriu, care scade în cazul îmbolnăvirii cu astm. Aceste măsurători și consultații au fost efectuate de 2 medici pneumologi de la Spitalul Județean Suceava. Până pe la ora 15, circa 60 de persoane își făcuseră deja măsurători, dar lumea venea în continuare.
Oamenii au completat chestionare care vor constitui baza unui studiu privind această boală.
Datele DSP arată creșteri și la numărul de cazuri cu boli cronice obstructive, în care intră astmul, bronșita cronică și emfizemul. Astfel, în 2008 au fost diagnosticate cu aceste boli 10 524 persoane, iar în 2009 au fost 11 234, prevalența crescând la 1,58% în 2009, față de 1,48% în 2008.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: